05 Penghayatan Puasa


Untitled DocumentMAKSUD PERINTAH BERPUASA

Apa maksud Allah memerintahkan kita berpuasa selama sebulan pada setiap tahun? Merujuk kepada Al-Quran, tujuan berpuasa adalah untuk bertaqwa. Allah SWT berfirman dalam surah Al-Baqarah ayat 183:

 

Ertinya: "Wahai orang-orang yang beriman, kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana yang diwajibkan ke atas orang-orang yang terdahulu daripada kamu supaya kamu bertaqwa. " (Al-Baqarah: 183)

Berpuasa rupa-rupanya boleh mengakibatkan seseorang hamba Allah bertaqwa kepada Tuhannya yakni bilamana Ramadhan dilalui dengan tepat dan penuh penghayatan. Kalau bukan caranya, berpuasa di bulan Ramadhan hanya menghasilkan lapar, dahaga dan keletihan sahaja dan sia-sia.

Dalam setahun kita telah melalui berbagai-bagai cabaran hidup yang boleh merosakkan ketaqwaan kita kepada Allah. Apabila manusia tidak bertaqwa, mereka akan hilang wibawa dan kemanusiaan. Manusia menzalim, menindas, menipu, mementingkan,diri, jatuh-menjatuhkan, hasad dengki, pemarah, takabur, bakhil, berdendam dan lain-lain.

Masyarakat manusia tidak lagi berkasih sayang, bekerjasama, bertolak ansur dan bertolong bantu. Sebaliknya akan berebut-rebut, berkrisis, bertelagah dan berperang. Peperangan antara suami isteri, anak dengan ibu bapa, murid dengan guru, buruh dengan majikan, rakyat dengan pemimpin dan lain-lain. Manusia hilang kemanusiaannya. Masyarakat manusia tidak berwatak manusia lagi! Bertukar kepada watak syaitan dan haiwan.

Allah SWT yang Maha Adil lagi Bijaksana, yang menjadikan manusia, tahu di mana kekuatan dan kelemahannya, tahu bagaimana menguatkan yang lemah, menyuburkan yang kuat, tahu punca kekuatan dan kelemahan, telah memilih sebulan Ramadhan untuk jadi ubat kepada setahun penyakit. Berpuasa dan ibadah-ibadah tambahan Ramadhan itu mampu menyelesaikan masalah-masalah selama setahun. Umpama kereta yang letih dan lemah setelah setahun digunakan, di "overhaul" sebulan cukup untuk sihat semula. Ya, Ramadhan datang untuk overhaul manusia supaya dapatkan kemanusiaan semula.

Rugilah orang-orang yang gagal menjadikan ibadah-ibadah Ramadhan untuk membaik pulih kemanusiaan mereka. Macam ruginya orang yang diberi kereta tapi tidak pandai mengguna atau tersalah guna.

BAGAIMANA RAMADHAN OVERHAUL HATI MANUSIA?

Terdapat pakej ibadah yang cukup hebat dan berkesan, kuat-menguat satu sama lain, supaya manusia dibaikpulihkan sepanjang Ramadhan. Allahlah yang punya pakej ini, Dia Maha pakar dalam merawat jiwa, fikiran dan fizikal manusia supaya kembali suci sesuci fitrah semulajadinya. Pakej itu ialah:

- ibadah puasa

- tarawih

- baca Quran

- zikir dan tasbih

- paling asas adalah mujahadah untuk melawan nafsu.

Seseorang yang sanggup melakukan keseluruhan pakej ibadah ini dengan serius dan penuh penghayatan, sungguh akan memperolehi satu kekuatan roh, mental dan fizikal untuk meneruskan perjuangan sebagai hamba dan khalifah Allah di muka bumi. Membawa bersamanya segala sifat-sifat baik seorang manusia seperti merendah diri, pemurah, berkasih-sayang terutama dengan orang miskin dan susah, tawakal, sabar, tenang, adil, berbaik sangka, sanggup meminta maaf dan memberi maaf, bertolak ansur, jujur, mementingkan orang lain dan lain-lain. Kalau ada manusia begini di muka bumi ini dan tentunya ada, ketahuilah bahawa pada merekalah Allah akan pusakakan bumi ini untuk ditadbir. Sebab Allah beijanji untuk menutup bumi ini dengan keadilan oleh orang-orang yang mereka itu cintakan Allah dan Allah juga cintakan mereka.

BAGAIMANA IBADAH MEMPROSES KETAQWAAN MANUSIA?

Allah jadikan manusia makhluk yang wajib berusaha dan berikhtiar untuk beijaya dalam apa juga bidang. Kejayaan tidak jadi sendiri kepada manusia. Manusia perlu bertarung, berjuang untuk kejayaan besar mereka. Nelayan mengharungi gelombang laut, petani melawan panas terik, ibu bertarung dengan kesusahan melahirkan anak, bapa tercabar dalam melakukan tanggungjawab pada keluarga, guru berhadapan dengan ragam murid, pemimpin paling teruk berhadapan dengan 1001 jenis kesusahan dalam kepimpinan.

Untuk mengalahkan nafsu dan syaitan, Allah mewajibkan peperangan yang paling besar dan dahsyat yang tak dapat dilihat oleh mata kerana ia bersifat rohani dan maknawi. Hanya orang yang mampu melepasi halangan-halangan nafsu sahaja yang layak mendapatkan taqwa. Ketaqwaan adalah sijil atau ukuran paling mulia untuk seseorang manusia menjadi sesempurna manusia. Tanpa taqwa, PhD., harta, pangkat tidak menjamin manusia dapat dikembalikan kepada kemuliaan yakni kemanusiaannya. Orang kaya, berpangkat dan berijazah tapi yang bertuhankan hawa nafsu akan jadi sejahat jahat manusia sedangkan dengan taqwa, orang miskin pun jadi mulia apalagi kalau orang kaya yang bertaqwa!

Sebab itulah saya katakan ibadah paling asas dalam pakej Ramadhan ialah mujahadah terhadap nafsu. Yakni usaha-usaha memaksa diri sendiri untuk melakukan perintah Allah dan meninggalkan larangan-Nva. Mujahadah ialah sanggup menyeksa diri sendiri dalam usaha untuk menunaikan perintah-perintah Allah kerana kebaikan yang diperintahkan bertentangan dengan kehendak nafsu liar dalam diri.

Contoh, untuk berkasih sayang seperu yang Allah Taala perintahkan, seseorang sanggup menelan marahnya pada seseorang dengan penuh sabar. Tahan marah dan sabar itu sungguh menyeksakan. Orang-orang yang tahu selok-beloknya sahaja yang boleh melakukannya dengan pertolongan Allah.

Mujahadah memang menjemukan, nafsu benci dan ia meletihkan. Siapa sanggup terseksa atas cita-citanya? Hanyalah orang yang berjiwa besar. Sebab letih fizikal boleh rehat, tapi perang dengan nafsu tak boleh rehat-rehat. Kalau rehat, nafsu lagi manja dan mengada-ngada. Perang yang tak rehat-rehat inilah dikatakan perang paling berat dan dahsyat.

Terdapat tiga pemangkin yang Allah sediakan untuk mendorong mujahadah ini di bulan Ramadhan iaitu:

1. Puasa yang dihayati

2. Sembahyang yang khusyuk

3. Baca Quran yang dijiwai

Puasa yang dihayati akan menjadi pendorong atau pemangkin mujahadah melawan hawa nafsu kerana puasa itu akan menim-. bulkan keinsafan, kesedaran, rasa timbang rasa, rasa lemah dan rasa hamba seorang hamba Allah. Orang yang berpuasa dapat menangisi golongan susah dan miskin. Orang miskin terus lapar tanpa tahu pasti bila waktu berbuka. Buruh-buruh terus letih sampai bila-bila tanpa tahu bila sebenarnya mereka boleh rehat dan holiday. Bilamana rasa-rasa itu menguasai diri seseorang, pasti ia akan mem-
bunuh nafsu-nafsu yang suka kepada kejahatan dan melanggar perintah Tuhan seperti rasa tamak dan sombong orang kaya terhadap orang miskin.

Sembahyang yang khusyuk adalah rahsia kemenangan. Kemenangan seseorang terhadap musuh utama dalam hidupnya iaitu nafsu dan syaitan. Sembahyang itu adalah sebesar-besar atau seagung-agung projek yang menjamin kekayaan manusia paling utama. Yakni sembahyang dapat membina dan menebalkan rasa-rasa yang amat diperlukan oleh seseorang hamba yakni rasa kehambaan dan rasa bertuhan. Rasa yang mampu menghalau dan memusnahkan nafsu yang jahat yang menjadikan manusia paling berguna pada manusia yang lain. Kalau bukan sembahyang apakah langkah lain untuk manusia memperolehi modal-modal hidup rohaniah yang amat diperlukan itu?

Baca Quran yang dijiwai sesungguhnya akan menemukan khabar gembira, ada amaran, suri teladan, kesedaran dan keinsafan. Pemikiran yang agung, global dan praktikal hanya dan hanya oleh Al-Quran. Membacanya di bulan Ramadhan, ertinya membangunkan suatu pemangkin yang cukup kuat untuk mengalahkan nafsu dan pengaruh syaitan dalam diri manusia. Bila nafsu kehaiwanan dapat dikalahkan, manusia akan mendapatkan kemanusiaannya semula. Masyarakat kita akan berwibawa semula! Ibadah tambahan lainnya akan jadi ringan untuk dilaksanakan dan akan membuahkan akhlak yang luar biasa.

PENGERTIAN DAN PENGISIAN IDILFITRI SECARA ISLAM

Allah SWT memerintahkan puasa Ramadhan adalah semata-mata untuk bertaqwa kepada-Nya. Yakni dengan melakukan overhaul dan baik pulih kepada jiwa, fikiran dan fizikal. Secara umum, hanya sedikit manusia yang berjaya tapi ramai yang gagal.

Sepatutnya bila tiba sahaja bulan Syawal yakni penutup.Ramadhan, ramailah orang yang bersedih kerana tidak lulus periksa. Sedih sebab sombongnya masih di 'size XL'. Pemarahnya tak kurang-kurang, kedekut menjadi-jadi, hasad dengki terus bermaharajalela, gila dunia, buruk sangka, berbangga diri, salah guna kuasa, dendam, lalai dengan Allah, cuai dengan Sunnah dan lain-lain terus merajai hati. Ertinya dia akan terus menderhakai Allah dengan segala perangai buruknya. Idilfitri tidak ada apa-apa erti baginya kerana markahnya kosong atau minus. Puasa tidak mampu membakar atau mencabut semua itu.

Sedihnya hati, kemanusiaan punah, nafsu beraja di hati, di fikiran dan flzikal. Hari Idilfitri yang bermaksud hari mengembalikan perasaan-perasaan yang suci murni, hanyalah untuk orang-orang yang berjaya di bulan Ramadhan. (Adalah menjadi satu kesalahan besar mentafsirkan Idilfitri sebagai Hari Raya) kerana ia sebenarnya bermaksud hari mengembalikan manusia kepada fitrah murninya atau kemanusiaannya. Bagi orang-orang yang gagal mengembalikan fitrah sucinya di bulan Ramadhan, Syawal baginya menambah jahat hatinya. Hikmah Ramadhan musnah sama sekali. Macam orang sakit tersalah makan ubat, akibatnya bukannya sembuh tapi sakit bertambah. Ubat itu mendatangkan penyakit lagi.

Itulah hikmah Ramadhan. Overhaul mencabut kepentingan diri dari dada-dada manusia. Menjadikan Idilfitri bukan lagi pesta-pesta tapi ialah hari keinsafan, hari manusia berkhidmat pada manusia lain. Semangat Ramadhan ini biasanya tahan untuk setahun. Sehingga Ramadhan akan datang overhaulnya akan mencahayakan lagi kemanusiaan manusia hingga jadilah mereka manusia 'super' yang Allah akan bersama mereka untuk membina empayar Islam di dunia.

Tapi bagi orang awam, semangat Ramadhan pupus sebelum setahun. Menjadikan Ramadhan berikutnya hanya untuk mencuci karat-karat mazmumahnya sahaja. Itu pun belum tahu berjaya.

=== sekian ===

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer