Tidak Takut Tuhan Punca Masalah


07/08/2005

TIDAK TAKUT TUHAN PUNCA MASALAH

Di dunia hari ini, orang yang menilai masalah tidak sama. Kebanyakan masalah tidak disukai orang. Masalah yang dimaksudkan ialah sesuatu yang orang tidak suka. Jadi, masalah yang tidak disukai oleh manusia dinilai tidak sama. Kadang-kadang masalah tidak dikatakan masalah. Kadang-kadang bukan masalah dikatakan masalah. Pandangan orang secara umum hari ini, di antara masalah itu sangat ditakuti orang bahkan hendak dibanteras. Di antaranya masalah kemiskinan, sakit atau kemunduran. Pada Tuhan dan pada orang bertaqwa, sakit, miskin dan kemunduran bukan masalah. Tuhan tidak kata siapa mundur berdosa atau masuk neraka. Adakah hadis atau al-Quran yang mengatakan demikian? Siapa sakit masuk neraka? Siapa sakit Tuhan benci? Adakah berlaku sedemikian. Kalau tidak ada, maknanya itu menunjukkan ianya bukan masalah.


Kenapa kalau Tuhan katakan itu bukan masalah, itulah yang dianggap masalah. Samada pemimpin, ulama atau rakyat, itulah yang dianggap masalah. Sebenarnya, apakah masalah yang paling besar? Masalah yang paling besar ialah dari masalah itulah yang bukan menjadi masalah, yang masalah menjadi masalah yang lebih besar. Siapakah yang boleh menjawab persoalan ini?

Masalah yang paling besar ialah tidak takut Tuhan. Tetapi tidak pernah orang sebut, masalah tidak takut Tuhan itu yang paling besar. Jadi, masalah yang paling besar di dunia hari ini ialah orang tidak kenal dan tidak takut Tuhan. Bila orang tidak kenal dan tidak takut Tuhan, yang bukan masalah menjadi masalah. Contohnya, kemiskinan. Ia menjadi masalah kepada orang miskin. Bila menjadi masalah, orang susah hati, menderita, menjadi risau dan resah, maka ia menjadi masalah. Akan lebih lagi menjadi masalah kalau mereka tidak sabar. Akhirnya mereka mencuri, menipu, merompak dan mungkin bunuh orang. Bila masalah yang pertama itu wujud, iaitu tidak takut Tuhan, yang tidak menjadi masalah akhirnya menjadi masalah.

Begitu juga bila orang tidak takut Tuhan, yang bukan masalah menjadi masalah. Apakah yang bukan masalah menjadi masalah? Pandai. Pandai bukan masalah. Kaya bukan masalah kerana semua orang suka. Berjawatan tinggi bukan masalah sebab semua orang suka. Jadi pemimpin juga bukan masalah. Tetapi bila masalah yang satu itu wujud iaitu tidak takut Tuhan, yang bukan masalah menjadi masalah. Ini ramai manusia yang tidak faham.

Contohnya pandai, itu bukan menjadi masalah. Tanyalah sesiapapun. Tidak ada siapa pun yang katakan tidak mahu menjadi pandai kerana ianya menjadi masalah. Tidak ada yang mengatakan yang pandai itu akan menjadi penyakit masyarakat.

Tetapi hari ini, kepandaian sudah menjadi masalah kerana tidak takut Tuhan. Bila pandai tetapi tidak takut Tuhan, datang sifat sombong hingga menjadi masalah. Datang rasa ego hingga menjadi masalah. Padahal kepandaian sebenarnya bukan masalah. Tetapi bila manusia tidak takut Tuhan, yang bukan masalah menjadi masalah. Bila pandai dan tidak takutkan Tuhan, dia menghina orang yang tidak pandai. Bukankah itu sudah menjadi masalah? Asalnya kepandaian bukan satu masalah. Mengapa jadi begitu? Sebab tidak takut Tuhan. Orang yang tidak takut Tuhan ini, benteras dulu. Ini punca masalah. Kena kempen supaya orang takut Tuhan. Kalau orang tak takut Tuhan, yang bukan masalah pun menjadi masalah. Kalau memang menjadi masalah, bertambah lagilah bermasalah dan berentetan masalah.

Contoh lagi, kaya juga bukan masalah. Semua orang hendak menjadi kaya. Tetapi bila tidak takut Tuhan, orang kaya akan melahirkan masalah menjadi bakhil, tamak, sombong, pembaziran, nafsu-nafsi, menghina orang miskin dan lain-lain lagi. Cuba lihat, berapa banyak masalah dari sesuatu yang bukan masalah kerana tidak takut Tuhan.

Menjadi pemimpin bukan masalah. Semua orang suka adanya pemimpin. Samada rakyat suka pemimpin, yang punya diri pun suka menjadi pemimpin. Itu bukan masalah. Semua orang tahu itu bukan masalah. Tetapi bila tidak takut Tuhan, itu pun menjadi masalah. Bila dia sudah dapat jawatan, sudah menjadi sombong. Ada kepentingan diri, menjadi zalim, lebih-lebih lagi bila hendak mempertahankan kedudukan. Dia akan cantas musuh-musuhnya. Dia akan bagi rasuah supaya ada orang mempertahankan dia. Inilah yang menunjukkan asalnya bukan masalah tetapi bila tidak takut dengan Tuhan, akhirnya menjadi masalah.

Nilai manusia hari ini, masalah yang remeh-temeh dikatakan menjadi masalah. Katalah miskin itu adalah masalah. Itu remeh-temeh tetapi sudah jadi masalah besar. Bahkan dunia hari ini, perkara yang bukan masalah, kerana tidak takut Tuhan, lahirlah masalah yang bukan masalah, yang lebih besar daripada asalnya bukan masalah. Kerosakan oleh orang yang miskin hanya kecil-kecil saja. Kerosakan yang dilakukan oleh orang bodoh hanya kecil-kecil saja. Tetapi kerosakan yang dibuat oleh orang-orang cerdik pandai, pemimpin mengakibatkan negara lingkup dan habis wang serta khazanah negara. Itulah masalah yang ditimbulkan oleh cerdik pandai. Sebab itu bila lebih banyak yang dikatakan masalah maka semakin banyak masalah yang timbul.

Perkara kecil jadi besar dan masalah besar dikatakan kecil. Ada masalah paling besar tidak dianggap masalah iaitu masalah tidak takut Tuhan. Daripada tidak takut Tuhan melahirkan macam-macam masalah. Yang tidak menjadi masalah pun akhirnya menjadi masalah kerana tidak takut Tuhan.

Jadi hal-hal yang beginilah yang para pejuang kebenaran mesti ketengahkan. Buah fikiran ini mesti diketengahkan di waktu orang tidak tahu hendak ketengahkan perkara ini. Kalau tidak kenal masalah, masalah tidak akan habis. Makin difikirkan masalah, makin banyak masalah. Padahal bagi Tuhan, siapa pun yang perjuangkan kebenaran, masalah paling besar ialah orang tidak takut Tuhan. Bila tidak takut Tuhan, yang buruk bertambah buruk dan yang baik menjadi buruk. Jawatan baik tetapi bila tidak takut Tuhan, ia jadi negatif.

Kalau tidak kenal masalah sebenarnya, masalah tidak akan habis. Bahkan bila makin memikirkan masalah, makin banyak masalah.Saya ulang lagi. Masalah yang paling besar ialah tidak takut Tuhan. Bila tidak takut Tuhan, yang positif jadi negatif dan yang negatif bertambah negatif. Yang baik pun menjadi buruk. Yang buruk bertambah buruk. Puncanya kerana tidak takut Tuhan kerana orang yang tidak takut Tuhan akan menyalahgunakan apa yang ada seperti menyalahgunakan kemiskinan, kemunduran, sakit, ilmu, kekayaan, jawatan, kepandaian dan lain-lain lagi. Positif dan negatif menjadi sama. Yang buruk tetap buruk, yang baik pun menjadi buruk kerana tidak takut Tuhan, berapa banyak masalah jadinya. Biarlah yang baik tidak jadi masalah. Biarlah masalah jadi masalah, mengapa yang bukan masalah jadi masalah. Masalahnya ialah tidak takut Tuhan. Yang positif menjadi negatif, betapalah memang perkara yang tidak baik.

Namun perlu diulang di sini,kebanyakan dari kita tidak kenal masalah hingga yang bukan masalah pun menjadi masalah.

SEKIAN

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer