Mencari Glamour Atau Mencari Redha Tuhan, Mana Lebih Utama?


30/09/2006

BERSEJARAH... (Utusan Malaysia Sabtu 30 Sep 2006)

Anousheh Ansari, wanita Islam pertama yang menerokai angkasa lepas sebagai pelancong, kembali ke bumi pagi semalam dengan menyifatkannya sebagai pengalaman menakjubkan dan cukup hebat.

Anousheh, 40, usahawan telekomunikasi di Amerika Syarikat (AS), dan meninggalkan Iran pada tahun 1984, mencatatkan sejarah sebagai pelancong angkasa lepas wanita pertama.

Kapsul Rusia, Soyuz TMA-8 kembali ke bumi pada pukul 9.14 pagi waktu Malaysia, tiga jam lebih awal daripada dijadualkan selepas meninggalkan Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa.

Usahawan itu dipercayai membelanjakan kira-kira RM74 juta untuk mengikuti pakej pelancongan angkasa lepas itu.

ULASAN:

Kasihan manusia ini, ramai di antara mereka membuat kerja-kerja yang tidak seimbang bahkan adakalanya membuat kerja-kerja yang sia-sia. Kerja dunia yang sementara serius mereka mengusahakannya. Dunia yang tidak lama bertungkus-lumus mereka mendapatkannya. Bukan sahaja dunia tidak lama yang disangka lama, hidup sampai ke tua ramai yang mati muda.

Ramai orang mengejar nama dan glamour, mereka tidak fikir lagi larangan Tuhan dan mereka menyangka glamour dan nama membawa bahagia. Kasihan mereka-mereka ini ditipu oleh angan-angannya.Mereka burulah nama dan glamour dengan bermacam-macam dan berbagai-bagai cara.Ramai orang kerana hendak nama dan glamor dia memanjat gunung, menyeberang, merenangi lautan, mengembara ke kutub,menggembara ke angkasa lepas dengan perbelanjaan yang sungguh mahalnya.

Apakah dapat bersembahyang atau tidak, tidak diambil kira, mereka lakukanlah bersusah payah untuk sanjungan manusia. Ada yang jatuh patah kaki, tidak kurang ada yang mati. Di waktu hendak nama dan glamor itu melanggar syariat atau As Sunnah peduli apa, yang penting berjaya, yang penting membina nama, media massa membuat berita,yangpentingada nama, bukan senang hendak terkenal.

Begitulah manusia di hari ini kerana nama dan glamor sanggup mati kerananya, kalau kerana Tuhan untuk tidak berbuat bermacam-macam alasan. Susahlah, sibuklah tidak ada masalah kerana itulah solat Subuh sahaja ramai orang yang tertinggal. Mungkin juga solat dibuat tapi setelah matahari naik.Begitulah orang memperkecilkan Tuhan kerana berbagai-bagai alasan mengapa ditinggalkan kerana nama dan glamor tidak ada yang mustahil, boleh aja patut sangat mereka itu dimurka dan ke Neraka

Segala yang diusaha dan diperolehinya ditinggalkan tidak boleh dibawa sedangkan untuk Akhirat yang kekal abadi, selama-lama telah dicuaikannya. Mereka pergi ke negara yang kekal abadi tidak membawa apa-apa. Bekal ke sana waktu di dunia telah dilupakannya seperti tidak beribadah atau beribadah membuat sambil lewa, tidak berjiwa asal ada sahaja.Pemurahnya tidak ada, maaf-bermaafan tidak biasa, berkasih sayang sesama manusia telah dilupa.Sabar dan redha tak usah dikata, memang tidak ada mengutamakan orang lain bukan budaya hidupnya.
Ziarah-menziarahi bukan budayanya, menghormati hukum-hakam Tuhan di dalam hidupnya bukan disiplin hidupnya,

Islamnya hanya syahadah dan sedikit-sedikit ibadah lainnya itu pun bukan dari jiwa. Bertimbang rasa tidak dianggap agama, jiran tidak dianggap macam keluarga yang ada dia memikirkan kepentingan dirinya dan keluarga atau kroni-kroninya. Orang miskin, susah, dapat bala peduli apa! Yang dibawanya ke Akhirat ialah sifat sombong, tamak, bakhil, pemarah, zalim, megah, riyak, ujub, di samping lupa Tuhan, tidak takut dan tidak cintakan Tuhan.

Di waktu ketika hendak mati masih di dalam angan-angan lagi ingin menambah harta, mencari nama, ingin glamor. Ketika itu juga masih hasad dengki, masih menghina orang, masih mengangkat diri Ajal pun sampai, mati tidak membawa apa-apa kebaikan, dengan kata-kata lain
tidak membawa sifat taqwa sebagai bekal.Yang dibawanya hanya sifat-sifat mazmumah yang bernanah di dalam jiwanya. Aduh malang sekali, dia pergi ke Akhirat membawa barang-barang yang dimurka untuk ke Neraka, barang-barang yang dibawa untuk ke Syurga tidak ada, maka rugilah dia sepanjang masa buat selama-lamanya Waliyazubillah daripada berlakunya seperti yang dikata.

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer