Istimewanya Wanita


24/08/2005

ANTARA wanita dengan lelaki memang banyak bezanya, sama ada lahir mahupun batin. Tenaga lahir wanita jauh lemahnya daripada lelaki. Manakala kekuatan nafsu wanita umumnya sembilan kali lebih kuat `power`nya daripada lelaki. Sebaliknya, ketajaman akal wanita umumnya cuma satu jika dibandingkan dengan lelaki yang punya sembilan ketajaman akal. Hal ini meletakkan wanita di satu kedudu-kan yang jauh jaraknya daripada lelaki. Ertinya kedudukan wanita sebenarnya tidak boleh setaraf dengan lelaki. Gelanggang perjuangan wanita tidak boleh sama dengan gelanggang lelaki. Tugas wanita juga sepatutnya jauh ber-beza dengan tugas lelaki. Justeru itu dalam pandangan Islam, wanita tarafnya makmum, manakala lelaki adalah imamnya. Haram hukumnya jika wanita menjadi imam kepada lelaki. Dengan kata lain wanita adalah pengikut, manakala lelaki adalah pemimpin atau pemerintahnya.

Firman Allah:
Terjemahannya: Kaum laki-laki itu adalah pemimpin bagi kaum uianita, oleh kerana Allah telah melebihkan sebohagian mereka (laki-laki) atas sebahagian yang lain (wanita), dan kerana mereka (laki-laki) telah menaf-kahkan sebahagian daripada harta mereka. Sebab itu wanita solehah ialah yang taat kepada Allah lagi memelihara diri ketika ketiadaan suami sebagaimana yang Allah telah tetapkan. (An Nisa`: 34)

Justeru demikianlah fttrahnya, maka sepanjang umur dunia hinggalah ke saat ini wanita secara umum memang tidak kelihatan menonjol sebagai pemimpin masyarakat sama ada dalam urusan politik, ekonomi, keagamaan atau lain-lain lagi. Sekalipun memang diperjuangkan oleh sete-ngah-setengah orang agar wanita disetarafkan dengan lela-ki namun bilangan kaum lelaki yang jadi pemimpin masih jauh lebih ramai dibandingkan dengan kaum wanita. Ini bererti kuasa memerintah atau memimpin masyarakat serta rumahtangga pada lahirnya kelihatan sentiasa berada dalam tangan lelaki. Wanita seolah-olah tiada peranan atau kecil sekali peranannya dalam pemerintahan dan kepimpinan.

Soalnya, betulkah wanita tiada kuasa atau tidak berperanan dalam kepimpinan atau pemerintahan negara atau dalam rumahtangga? Untuk menjawabnya mari kita tinjau realiti pemerintahan yang sudah dan sedang berlaku dalam masyarakat seluruh dunia, Islam atau bukan Islam.

1. Napoleon Bonaparte, seorang ketua negara dan panglima tentera Perancis yang gagah dan hebat, pernah secara mengejut membatalkan rancangan yang sudah diatur untuk berangkat ke medan perang; bukan kerana sesuatu muslihat perang, tapi kerana didesak oleh isterinya (Josephine), yang waktu itu memerlukannya.

2. Dalam sejarah, terdapat raja-raja di dunia yang membunuh seseorang bukan kerana kemahuannya tapi adalah kerana kemahuan isterinya.

3. Pada zaman jahiliah seorang perempuan mensyarat-kan pada lelaki yang mahu mengahwininya agar memenggal kepala seorang lelaki. Apabila kepala itu dibawa kepada-nya baharulah wanita itu dapat dikahwini. Perkara ini telah jadi budaya sesetengah daripada kabilah Arab waktu itu.

4. Dalam masyarakat jahiliah akhir zaman ini, lumrah terjadi pemimpin-pemimpin negara membocorkan rahsia negara kerana desakan wanita yang mahu ditidurinya. Oleh kerana kemahuan terhadap wanita itu sudah begitu men-desak, rahsia negara tidak jadi rahsia lagi. Hal ini boleh menyebabkan jatuh atau lumpuhnya sesebuah negara. Kerana itu pihak musuh selalu mengumpan pemimpin-pemimpin dengan perempuan.

5. Bagi kebanyakan pemimpin negara di dunia hari ini, sebahagian daripada dasar yang mereka gunakan dalam memimpin atau memerintah adalah yang dibuat oleh isteri mereka. Kalau di Barat atau bagi orang yang ikut cara Barat, program tidur pun ditentukan oleh isteri.

6. Terjadinya rasuah, curi, rompak, bunuh dan jenayah-jenayah lain oleh lelaki itu puncanya kadang-kadang dari-pada perempuan. Lelaki sanggup bersusah payah atau bergaduh kerana perempuan. Berlaku juga, kadang-kadang suami bagaikan orang suruhan. Serba-serbi diatur oleh isteri hingga suami langsung tidak ada suara. Apa saja yang di-suruh isteri diikut saja oleh suami. Umpama wayang kulit; isteri jadi dalang yang menggerakkan seluruh kegiatan suami.

7. Setengah-setengah pemimpin negara melantik menteri-menteri di bawahnya atas dasar muka-muka itulah yang ditunjuk oleh isteri. Selalunya pilihan itu dibuat kerana isteri ada keuntungan di sebaliknya.

8. Pernah terjadi desakan seorang isteri pemimpin ke atas suaminya telah menjatuhkan sebuah kerajaan.


Demikianlah besarnya pengaruh wanita dalam kepimpinan atau pemerintahan negara atau rumahtangga. Itulah kuasa wanita. Dan itulah peranannya. Kuasa atau peranan yang tersembunyi tanpa pengiktirafan atau pengesahan oleh mana-mana kuasa dunia. Bahkan kuasa itu tidak disedari atau tidak dipedulikan sangat oleh manusia, hingga ramai yang menyangka wanita tidak ada kuasa. Lalu mereka sibuk berjuang agar wanita juga diberi hak yang sama dengan lelaki. Sedangkan hak persamaan yang dituntut itu mustahil boleh dicapai memandangkan keadaan semula jadi wanita yang banyak bezanya dengan lelaki.

Namun Allah SWT telah menciptakan wanita dengan suatu daya tersembunyi yang begitu kuat pengaruhnya pada kaum lelaki. Hingga kerana pengaruh inilah lelaki akan bersedia memberikan segala haknya kepada wanita.

Dalam masyarakat yang ramai wanita, biasanya kerajaan demokrasi akan mengikut kehendak dan desakan daripada persatuan wanitanya kerana mengharap undi wanita-wanita tadi. Ertinya suara wanita tadi begitu penting terutama dalam pemerintahan demokrasi.

Dalam rumahtangga, umumnya setiap program ditentu-kan oleh perempuan. Suami menurut saja walaupun tidak setuju demi menjaga hati atau tidak mahu bergaduh atau tidak sanggup menanggung malu atau hilang harta, sebab semua harta sudah dinamakan atas nama isteri, kerana pandainya isteri memujuk sewaktu memadu cinta. Isteri biasanya merayu-rayu agar hajatnya ditunaikan. Kalau tidak dapat, dia mengugut-ugut seperti minta cerai. Hal ini membuatkan suami terpaksa mengikut. Tapi sering juga berlaku, suami mengikut semua kata isterinya kerana sayang dan cinta.

Misalnya pada waktu mahu mengadakan kenduri kahwin anak mereka, suami suka kalau kenduri itu sederhana saja. Tapi kerana isteri mahu kenduri besar, suami ikut saja. Begitu juga sewaktu hendak menerima menantu dan menentukan hantaran. Suami ikut saja kehendak isteri. Per-nah terjadi, suami sudah berjanji untuk berceramah dan merasmikan sebuah majlis di satu tempat. Tapi kerana dihalang oleh isteri, maka suami batalkan. Maknanya suami sanggup mungkir janji dan sanggup malu kerana menurut-kan kata isteri atau mungkin kerana takut pada isteri. Dalam rumahtangga hari ini, hakikatnya isteri yang catur program hidup harian termasuk program kerja suami. Orang yang tidak tahu menyangka program itu daripada lelaki atau suami.

Firman Allah:
Terjemahannya: Di hiasi.dunia itu (pada pandangan manusia) dengan kecintaan pada wanita.
(Ali Imran: 14)

Wanita yang disebut dulu oleh Allah. Ertinya Allah SWT telah menetapkan bahawa kecintaan atau tarikan paling utama yang ada di dunia ini ialah pada wanita. Dengan kata lain, cinta paling besar ialah pada wanita. Wanita paling kuat pengaruhnya pada lelaki, kerana selain daripada cantik dan menarik, ia penting pada lelaki. Wanita juga makhluk yang hidup, bercakap, dan berfikir. Gerakan, kata-kata dan fikirannya boleh menambahkan tarikan dan pengaruhnya pada lelaki. Apabila lelaki sudah terpengaruh, cinta, sayang, sudah beri hatinya pada wanita, waktu itu wanita boleh buat apa sahaja, boleh kata apa sahaja dan boleh minta apa sahaja manakala lelaki menyerah dan mengikut sahaja, kecuali lelaki beriman. Itulah kuasa wanita. Kuasa tersembunyi yang mampu menguasai pemerintah-pemerintah dunia.

Tidak keterlaluan rasanya kalau dikatakan, dunia hari ini berada dalam tangan wanita. Pengaruh wanita dalam politik, ekonomi, sosial dan lain-lain aspek hidup begitu besar dan penting. Wanita berkuasa mencatur dunia mengikut seleranya. Oleh kerana lelaki sudah meletakkan wanita begitu istimewa sekali, maka tiada siapa lagi yang boleh diharapkan untuk menyelamatkan dunia daripada cengkaman nafsu wanita.

Sebenarnya kita bukan bermaksud memperkecilkan wanita. Sekiranya wanita itu ialah wanita solehah yang kekuatan nafsunya sudah dilemahkan daripada sembilan menjadi satu dan kalau ketajaman akalnya dapat ditingkatkan daripada satu kepada sembilan, menyamai apa yang ada pada lelaki (lelaki yang beriman) maka sumbangan wanita akan jadi besar nilainya. Lihat sejarah Siti Khadijah Ummul Mukminin. Adanya ia di sisi Rasulullah telah memberi satu kekuatan unggul pada perjuangan Islam itu sendiri. Kata-katanya, dorongannya dan perangsangnya mengembalikan semangat Rasulullah serta menjadikan jiwa baginda segar dan kuat sewaktu-waktu baginda diusir, ditekan dan dihina oleh kaumnya.

Kekuatan jiwa Siti Khadijah tiga kali lebih tinggi dari-pada kekuatan jiwa lelaki biasa, kata Rasulullah. Hal itulah yang meletakkan beliau begitu penting bagi perjuangan Islam. Dia boleh tenang pada waktu keadaan kacau. Dia masih boleh memberi nasihat dan dorongan dalam suasana orang lain sudah hilang pertimbangan. Dia berasa boleh mewakafkan semua kekayaannya demi membela Islam. Dia cukup dengan Allah dan Rasul-Nya. Sekiranya ada wanita sedemikian yang dapat mempengaruhi semua lelaki, maka dunia akan selamat. Kerana kemahuannya itu bukan didorong oleh nafsu, tapi oleh iman dan taqwa.

Tapi hari ini wanita dikuasai oleh nafsu dan syaitan. Wanita solehah hampir tidak ada. Justeru itu tercoraklah dunia menurut nafsu dan syaitan.

Hanya lelaki yang beriman dan bertaqwa yang boleh menyelamatkan keadaan ini. Sebab orang beriman boleh mengawal kecintaan atau pengaruhnya pada wanita. Sebab hati mereka lebih cinta dan takutkan Allah daripada cinta dan takutkan perempuan. Walau bagaimana bijaknya perempuan itu menggoda, mereka tidak akan tergoda. Mereka lebih dengar kata Allah daripada kata perempuan. Dan mereka boleh mengutamakan perjuangan menegakkan hukum Allah daripada melaksanakan kehendak perempuan. Rayuan atau ugutan perempuan mampu dihadapi dengan berani dan tegas. Hingga merekalah yang memerintah, bukannya perempuan. Dan mereka (lelaki beriman) yang menghukum dengan kuasa yang ada di tangannya dan bukannya di tangan perempuan.

SEKIAN.

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer