Hantar Suara Ke Medan Perang


29/07/2006

Ketika Sayidina Umar Al Khattab memegang tampuk pemerintahan Islam yang berpusat di Madinah, beliau telah menghantar utusan kepada Yazdajird, Raja Parsi, menyerunya agar memeluk Islam. Malangnya seruan itu ditolak. Yazdajird rela berperang dari menerima seruan tersebut.

Peperangan tidak dapat dielakkan lagi... ramai tentera Parsi terbunuh manakala Yazdajird melarikan diri ke Hulwan. Apabila tentera Islam tiba di Hulwan, Yazdajird dan tenteranya sempat lari ke Asfahan dan berjaya mengumpul kekuatan 60 ribu orang untuk mengepung 3 ribu tentera Islam yang dipimpin oleh Sariyah Ibnu Zanim Al Halaji di tempat bernama Bab Nahawan.

Sariyah rasa tersepit dan bercadang mahu berundur dan kedudukan mereka.

Sayidina Umar yang ketika itu sedang berkhutbah di atas mimbar masjid di Madinah, tiba-tiba diperlihatkan oleh Allah kegawatan tentera Islam di Bab Nahawan.

Beliau lantas bertempik: "Wahai Sariyah! Jangan kau berganjak dari balik bukit itu! Siapa yang memilih serigala untuk mengawal kambingnya adalah orang yang zalim (aniaya)."

Sidang jemaah yang mendengar perubahan mendadak khutbah Sayidina Umar turut menyedari bahaya yang sedang menimpa tentera Islam di medan perang itu... Allah telah memperdengarkan suara tersebut hingga sampai kepada Sariyah dan juga tenteranya.

"Itu suara Amirul Mukminin!"

Lalu mereka pun berbuat seperti yang diperintahtan oleh suara tersebut. Bantuan ketenteraan kemudiannya sampai dari Kufah dan Basrah. Satu pertempuran hebat berlaku dan tentera Parsi dapat dikalahkan walaupun mereka mempunyai tentera yang jauh lebih besar dari tentera Islam.

Sebenarnya komunikasi kerohanian sebegini bukan sahaja berlaku di antara Sayidina Umar dan Sariyah yang merupakan faktor penting kemenangan Islam itu, tetapi juga kepada para pejuang Islam yang bertaqwa zaman-berzaman. Apakah ia boleh juga berlaku di zaman ini ? Jawapannya: Tidak mustahil jika Allah menghendakinya dan jika tentera Islam telah memiliki sifat taqwa!

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer