Dakwah Yang Berkesan


16/06/2006

Dakwah ertinya mengajak kepada Tuhan dan syariat. Bunyinya mudah dan sedap. Macam mana dakwah yang berkesan, saya hendak cerita. Zaman Rasulullah dan Sahabat. Sejarah telah menggambarkan kepada kita, di zaman Rasulullah, orang tengok Sahabat pun sudah jatuh hati. Belum lagi sahabat bercakap. Bila bercakap, orang terus masuk Islam. Adakalanya datang orang-orang Kristian untuk melihat umat Islam sembahyang. Apabila umat Islam kata bahawa itu cara menunjukkan cinta mereka kepada Tuhan, orang Kristian terus masuk Islam.

Di zaman Rasulullah, baginda menghantar wakil berdakwah. Sahabat yang bernama Abdullah Al Bahili dan beberapa orang lagi dihantar ke China. Ketika itu masih ada orang makan orang lagi. Kalau dibunuh, matilah mereka. Sahabat yang dua tiga orang tadi, cuma sembahyang. Orang China lihat orang Arab yang datang, apabila bergaul menampakkan akhlak baik dan berbudi bahasa . Apabila ditanya sedikit dengan bahasa yang tidak cukup (kerana tidak pandai berbahasa Cina), Sahabat menjawab, inilah yang diajar oleh Nabi kami, lalu mereka mahu masuk Islam.

Paling jelas waktu orang Arab datang ke Malaysia. Syeikh Abdul Aziz naik kapal singgah di pantai Melaka. Waktu itu masuk waktu Asar. Dia sembahyang seorang diri sahaja. Orang Melaka nampak lalu mereka mengadu kepada Sultan Mahmud Shah. Sultan juga pergi lihat. Kerana tidak faham bahasa mereka menggunakan bahasa isyarat. Sultan tertarik dengan sembahyang. Dia cerita dengan bahasa isyarat, "Kalau begitu saya hendak masuk agama awak. Bila sultan masuk Islam, semua rakyat Melaka masuk Islam. Itu membuktikan dakwah yang berkesan adalah lisanul hal . Paling penting, ada jemaah. Lihat anggota jemaah, orang tengok sudah tertarik dan jatuh hati. Mengapa perlu ada jemaah?
Kerana:

1. Kalau hendak dakwah bangsa asing, mesti ada jemaah sebagai contoh. Juga supaya kita boleh menjawab dengan tepat. Kalau kita seorang, mampukah kita hendak jawab

2. Adanya jemaah itu, sebelum bercakap sudah berdakwah. Melihat kita bermaaf-maafan dan berkasih sayang, orang tertawan. Kalau ditanya, baru kita jawab. Sasaran dakwah kita adalah manusia maka kita mesti kenal manusia

Oleh kerana yang hendak diajak kepada Tuhan itu adalah manusia yang ada akal, roh, nafsu dan fizikal, bukan kayu atau haiwan maka kita mesti ada ilmu untuk kenal roh, akal, nafsu dan fizikalnya. Kalau tidak faham tentang perkara-perkara itu, payah untuk sedarkan dia. Kita perlu ada kekuatan peribadi dan kepintaran bercakap. Kalau begitu kita mesti ada ilmu yang cukup, pandai menyampaikan dan kenal sasaran kita yakni manusia. Rasulullah cukup kenal manusia dan kemanusiaan .

Allah Taala tidak mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu mengubah apa yang ada dalam diri
. Pendakwah yang datang ke Malaysia dulu, attack roh, nafsu, akal. Kita bukan sahaja perlu tahu syariat tetapi ilmu tentang manusia juga mesti tahu.

Dunia sekarang teknologinya sungguh canggih. Yang tidak Islam, dilslamkan, yang sudah Islam hendak ditingkatkan kelslamannya. Badan dakwah mercup tumbuh tetapi kalau kita tanya, setelah 40 tahun berdakwah, berapa orang masuk Islam? Mungkin tidak ada.

Kerana:
1. Taqwa kita tidak cukup sehingga peribadi kita tidak jadi besi berani yang dapat menarik orang kepada Tuhan.

2. Dakwah cara lisan tidak cukup kalau kita tidak kenal manusia. Jadilah seperti tikus membaiki labu.

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer