Cita- Cita Islam Bukan Sekadar Cakap


29/06/2006

Ubah budaya `tidak apa` untuk capai wawasan
Oleh FAUZI JAAFAR Utusan Malaysia 29 Jun 2006

KUALA LUMPUR 28 Jun - Datuk Seri Najib Razak mahu rakyat Malaysia mengubah budaya lebih kurang dan tidak apa kepada budaya yang lebih bermutu dan berkualiti dalam memastikan Wawasan 2020 dapat dicapai.

Timbalan Perdana Menteri berkata, masyarakat Malaysia boleh mengamalkan budaya lebih baik pada masa akan datang kerana kerajaan telah menyediakan pelbagai infrastruktur bertaraf dunia.

Tambah beliau, rakyat negara maju seperti di Eropah mengamalkan budaya berkualiti hingga negara mereka dikenali di seluruh dunia.

Bila kita bercakap budaya berkualiti, bermutu tinggi, kita bercakap pasal negara Jerman, kejuruteraan mereka dijadikan satu budaya telah meletakkan mereka di peta dunia.

Tetapi negara kita tidak sampai begitu, kita nak lihat budaya lebih kurang ditukar kepada budaya berkualiti, katanya.

Beliau berkata demikian dalam Dialog Makan Malam bertajuk Mengurus Cabaran Global - Perspektif Malaysia yang dikendalikan oleh dua pengacara, Dr. Frank-Jurgen dari Switzerland dan Sundeep Waslekar dari India di sini malam ini.

Turut hadir Presiden Malaysia Institute of Management (MIM), Tun Mohammed Hanif Omar dan Pengarah Urusan Urban Forum, Mal Tennekoon.

Najib berkata, kerajaan menyedari masih banyak ruang boleh dibaiki dalam mengubah budaya lama rakyat kepada budaya bermutu tinggi.

Pada satu soalan lain, Timbalan Perdana Menteri berkata, Malaysia berhasrat menjadi negara penghubung antara negara Barat Kristian dengan negara Islam.

Kita boleh memainkan peranan menjadi hab yang menghubungkan kedua-dua blok dunia dalam memastikan keamanan dunia dicapai, katanya.

Jelas beliau, Islam yang diamalkan di negara ini dengan meletakkan cara pemikiran dan pengamalan positif boleh menjadi contoh kepada dunia Barat......
......................................................................

Mengapa kecil sangat cita-cita kita?.Kenapa dibataskan perjuangan kita dengan wawasan yang ditentukan? Dunia sudahlah singkat masanya kemudian masa perjuangan kita disingkat-singkatkan pula. Umat Islam mesti berjiwa besar dan bercita-cita besar agar perjuangannya menjadi besar.Perjuangan umat Islam amat jauh kerana wawasannya jauh iaitu wawasan Akhirat yang abadi.

Berjuanglah untuk persiapan wawasan Akhirat yang jauh dan berilah ruangan yang luas untuk perjuangan yang luas. Bangunkanlah kemajuan sepadan dengan wawasan.Dirikanlah bangunan seimbang dengan wawasan yang kekal abadi agar pahalanya besar, untuk wawasan yang besar. Yang penting pada kita setiap pembangunan itu ibadah dan setiap kemajuan itu pahala, ia jadi ibadah. Justeru itu syariat kena jaga dan kita diberi pahala pula, mengapa wawasan kita dibataskan?

Nabi ada bersabda jika kita tahu besok Qiamat, hari ini kita menanam juga.

Cita-cita Islam itu bukan cukup sekadar cakap-cakap,tidak juga cukup sekadar membaca kitab. Begitu juga tidak akan selesai sekadar membahas ilmiahnya atau menghurai falsafahnya dan hikmahnya.Cita-cita Islam itu ibarat permata paling berharga di atas puncak gunung. Senangkah hendak didaki?! Berapa ramaikah yang sanggup mendaki?!

Cita-cita Islam juga ibarat berlian yang tersembunyi di dasar lautan yang dalam, gelap, kelam. Senangkah hendak diselaminya?! Berapa orangkah yang sanggup menyelaminya?!

Cita-cita Islam juga ibarat berlian yang ada di dasar bumi, di tengah padang pasir yang kering-kontang. Perjalanan yang amat jauh sekali dinaungi oleh panas terik, tiada yang melindunginya.Mudahkah hendak mengambilnya?! Siapakah yang sanggup mencarinya?

Memang setiap zaman ada orang mencuba mencarinya. Yang mendaki gunung ramai yang jatuh, terguling-guling, remuk-redamlah jasadnya. Yang menyelam ke dasar lautan ramai yang tenggelam atau dimakan jerung yang kejam. Yang mengembara di padang pasir dan menggali bumi ramai yang mati kehausan. Tidak kurang yang sakit separuh jalan lantaran kepanasan tapi tidak mengapa kerana mereka telah mencubanya.Sejarah mereka tetap dicatat dengan tinta emas di dalam fail Tuhan yang tetap akan dibaca.


Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer