Bagaimana Membangunkan Bangsa Dengan Islam(1)


15/04/2006

Tuhan dengan ajaranNya, bukan sahaja mengenai hukum hakam, bukan sahaja mengajar fardhu ain, bukan sahaja Tuhan ajar bagaimana kita hendak beribadah dan menyembahNya, bahkan Tuhan ajar umat Islam bagaimana hendak jadi satu bangsa yang kuat dan berdaulat. Bukan sahaja berdaulat tetapi boleh mencatur dunia dengan ajaran Tuhan hingga bukan sahaja umat Islam dapat manfaat tetapi orang bukan Islam pun dapat manfaat di dunia ini.

Kalau begitu ajaran Islam itu sangat indah dan hebat, selamat dan menyelamatkan. Selama ini kita banyak belajar tentang Islam berkait dengan ibadah, fadhailul amal, fardhu ain dan sedikit fardhu kifayah. Tapi kita jarang diajarkan bagaimana hendak bangunkan satu bangsa yang berkasih sayang, yang bersatu padu, yang boleh rasa bersama, bekerjasama, boleh berdaulat dan menjadi empayar. Amat jarang!

Ada janji Tuhan, Islam akan jadi kuasa dunia sekali lagi bermula dari Timur. Sebenarnya sejak umat Islam dijajah, tidak kira apa bangsanya, samada Arab, Melayu, Pakistan atau Turki, selepas merdeka, mereka ingin kuat dan jadi satu bangsa yang berdaulat. Kalau tidak boleh catur duniapun, setidak-tidaknya boleh berdiri sendiri. Tetapi kaedah dan formulanya tidak merujuk pada Tuhan atau ajaran Islam. Mereka merujuk kepada ajaran Barat sedangkan mereka adalah Islam.

Rasulullah adalah contoh segala hal. Kalau kita hendak fokus pada bangsa Melayu yang memang bernasib baik, dengan rahmat Tuhan, orang Melayu semuanya Islam. Selepas merdeka tentulah orang Melayu ingin berdaulat di segi politik, ekonomi dan lain-lain. Kalau pun tidak boleh menguasai bangsa lain, setidak-tidaknya boleh berdiri sendiri.

Tetapi mereka tidak mahu merujuk kepada Rasulullah dan pada Tuhannya. Akhirnya walaupun umat Islam sudah merdeka 40-50 tahun, cuba tunjukkan satu negara umat Islam yang kuat. Adakah Mesir, Jordan, Indonesia, Pakistan atau Malaysia? Bahkan negara-negara yang lebih dahulu merdekapun masih lemah seperti negara-negara Arab. Umat

Islam tidak mahu menggunakan formula dari Tuhan yang mencontohkan Rasulullah SAW. Cuba tengok mengapa Allah utuskan Rasulullah kepada satu bangsa yang paling lemah waktu itu dan tiba-tiba bangsa itu jadi empayar. Selepas negara Arab menjadi Islam maka banyak negara-negara lain di dunia ikut Islam.

Jadi siapa hendak kuatkan bangsa dan negaranya, ada contoh dari Rasulullah. Sebab itu Tuhan contohkan dengan negara Arab yang paling mundur ketika itu. Kita hendak gambarkan bagaimana Rasulullah bangunkan bangsa Arab. Waktu itu bangsa Arab paling miskin dibandingkan dengan Rom, Parsi dan negeri China. Ia juga bangsa paling berpecah belah, suka berperang sesama sendiri antara etnik dan kabilah sejak beratus tahun. Kadang-kadang sebabnya kecil sahaja seperti kerana seekor kambing. Kadang-kadang kerana perkara kecil, kabilah itu boleh berperang selama seratus ke dua ratus tahun. Bangsa itu sangat berpecah belah.

Ekonominya dikuasai Yahudi terutama di Madinah. Orang Arab jadi hamba. Barang mentah dikontrol oleh Yahudi. Ia diproses, dijual dengan harga mahal. Tidak tahu membaca dan menulis. Kan dasyat! Contohnya, dalam kabilah Saiyidina Umar, hanya dia seorang sahaja yang boleh membaca dan menulis. Sebab itu dia terkenal dan dihormati. Begitulah rata-rata kabilahnya. Paling banyak dalam sesuatu kabilah, ada 2-3 orang sahaja yang boleh membaca dan menulis. Sudahlah begitu, ia sentiasa dijajah oleh 2 empayar iaitu Rom dan Parsi. Kadang-kadang oleh Rom dan kadang-kadang oleh Parsi. Rom dan Parsi sentiasa berperang kerana hendak wujudkan kuasa di negara Arab itu.

Sampai masa Allah hendak utuskan Rasul-Nya, Allah tidak utuskan dari Rom dan Parsi. Kalau dari Parsi, mudah sedikit sebab bangsa itu sudah bertamadun. Sudah tahu membaca dan menulis. Begitu juga kalau dari Rom, ramai ahli falsafah seperti Aristotle, Plato dan lain-lain. Lahir berbagai ideologi di situ. Bahkan ideologi komunis juga lahir sebelum Rasulullah tetapi bersifat falsafah. Ia jadi realiti bila datang Karl Marx pada tahun 1917.

Jadi kalau Rasulullah diutuskan kepada bangsa Rom, Rasulullah ambil 3 tahun sahaja untuk didik bangsa itu jadi empayar sebab mereka memang cerdik. Tinggal hendak beri iman sahaja. Tapi sengaja Allah utuskan Rasulullah kepada bangsa Arab yang miskin, yang tidak tahu membaca dan suka berperang. Kerana suka berperang itu, dalam satu kabilah, berlaku kalau seorang hendak pinang anak gadis dalam kabilah itu, syaratnya kena pergi penggal kepala musuh sebagai mas kahwinnya.

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer