Khabar Gembira Dari Tuhan


07/09/2005

UJIAN ITU ADALAH KHABAR GEMBIRA DARI TUHAN
Manusia itu seistimewa mana pun,tidak dapat lepas daripada ujian yang menyusahkan.Raja diuji, orang yang berkuasa diuji, orang kaya diuji, yang pandai diuji, apatah lagi rakyat jelata dan orang biasa. Ujian mereka bertimpa-timpa,ujian-ujian itu pula banyak caranya, bukan satu perkara.
Diantara ujian-ujian itu, sakit yang bermacam-macam jenis, miskin, papa, orang kata, orang hina, hasad dengki manusia, dilanggar kereta, jatuh daripada tempat tinggi, patah kaki, kematian keluarga, bencana alam.
Yang sering terjadi kepada manusia, peperangan yang berlaku dikalangan manusia danberbagai-bagai jenayah yang terjadi didalam kehidupan manusia. Ujian itu tidak ada seorang manusia yang terlepas darinya.
Kalau begitu, dimana kebahagian manusia, kadang-kadang ujian itu bertimpa-timpa,bukan satu sahaja.Adakalanya ujian itu disamping sakit, miskin pula, orang kata dan orang hina.
Kalau orang tak kenal Tuhan, tak faham kerja Tuhan, tidak tahu hikmah sebab Tuhan jadikan,manusia akan kecewa, sakit jiwa. Ada yang akan putus asa, bunuh diri, kemudian di Akhirat masuk neraka.
Kalau manusia kenal Tuhan, faham peranan Tuhan, faham hikmah mengapa Tuhan adakan ujian, mereka masih ada hiburan, mereka masih ada kebahagian.
Contoh: 1.diuji manusia penghapusan dosanya, 2.diuji manusia nak dibanyakan pahalanya, 3. Diuji manusia di Akhirat ke Syurga nak diberi istimewa. Manusia diuji, nak ditinggikan darjat diakhirat sana didalam syurga.
Tuhan kurangkan didunia, nak dilebihkan di Akhirat sana dengan Syurga yang tak ada tandingannya. Diuji manusia dengan berbagai-bagai ujian, kalau manusia redha, dianggap ibadah kepadanya.
Apa yang kita ceritakan, bukankah itu hiburan kepada manusia? Kalau manusia itu faham peranan Tuhannya, bukankah ujian itu penghibur lara kepada jiwa manusia?
Kalau manusia fahamlah tentang Tuhan, kesusahan itu adalah hiburan kepada mereka.Kalau begitu keadaan manusia, tak ada sebab nak dukacita, lebih-lebih lagi sampai berputus asa.Apa yang Tuhan lakukan kepada kita itu kalau kita faham, semuanya kebaikan untuk kita.
Kalau kita faham semua itu, itu khabar gembira, kalau kita faham itukan kebahagian manusia.Kalau kita faham baiknya Tuhan kepada kita, susah pun kita ditimpa Tuhan, semuanya itu menguntungkan kita. Kalau kita sabar dan redha.
Kalau begitu bergembiralah dengan ujian, itu adalah khabar gembira dari Tuhan.

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer