Istiqomah Dalam Islam

Hadis:

"Sebaik-baik amalan ialah amalan yang sentiasa atau istiqomah dilakukan sekalipun sedikit."

Ini adalah panduan dari Rasulullah SAW untuk kita umat Islam yang jadi pengikut Rasulullah SAW. Amalan itu baik bila dikekalkan sekalipun sedikit.

Ada hadis lain yang mengatakan jangan kamu minta dari Tuhan kewalian tetapi mintalah istiqomah sebab istiqomah itu adalah satu ciri wali . Bila kita istiqomah atau tetap pendirian, bukan senang. Orang bertaqwa zaman dulu pernah buat pengakuan susah nak istiqomah. Kalau ada orang boleh istiqomah 40 hari berturut-turut itu luar biasa.

Istiqomah yang besar-besar yang akan kita bahas diantaranya :

  1. Tentang akidah.
  2. Ibadah asas, ibu ibadah terutama sembahyang .
  3. Jamaah.
  4. Perjuangan dll.

1. Orang yang istiqomah dalam akidah .
Orang yang benar-benar kenal Tuhan, ada kesan pada peribadinya. Dia takut dengan Tuhan, cinta dengan Tuhan, rasa hamba Tuhan, dia rasa bertuhan, tawadhuk dengan Tuhan, syukur dengan Tuhan, sekaligus apa yang disebut tadi itu akhlak dengan Tuhan . Bagi orang yang berakidah benar-benar kenal Tuhan, otomatik lahir dari dirinya peribadinya akhlak dengan Tuhan, takut, cinta, tawadhu, sabar, redho, syukur. Senang ke nak istiqomah? Takut dengan Tuhan, redho dengan Tuhan, senang ke istiqomah? Merendah diri, malu dengan Tuhan, tawadhuk dengan Tuhan, senang ke nak istiqomah? Kita dalam sembahyang pun tak ada rasa, diluar sembahyang lagilah. Padahal Tuhan itu, kalau orang benar-benar kenal, lebih terserlah daripada harimau cuma tak nampak. Kalau berhadapan dengan harimau boleh istiqomah. Berhadapan dengan harimau berlaku ke sekejap takut sekejap tak takut? Tuhan lebih hebat dari harimau. Tapi depan Tuhan sekejap takut sekejap tak takut. Nak istiqomah akhlak dengan Tuhan, susah. Kadang takut, kadang tak takut, kadang sabar kadang tak sabar. Sebab itu Rasulullah SAW kata jangan minta jadi wali, mintalah jadi istiqomah, istiqomah satu ciri dari wali.
Nak istiqomah takut dengan Tuhan, rasa hamba, tawadhuk bukan senang. Nak istiqomah yang besar iaitu takut Tuhan bukan mudah lagilah yang lain. Pakej akidah dengan Tuhan, rasa hamba, takut, cinta redho, tawadhuk ... senang ke nak istiqomah? Kenal lah diri kita siapa.

2. Istiqomah dalam sembahyang fardhu.
Dia ada 3 pakej :
a. Sembahyang atas waktu.
b. Berjemaah.
c. Khusyuk .

Syarat rukun dah maklum, kita tak bahas. Yang paling ringan, sembahyang di atas waktu, nak kekalkan 40 hari pun payah. Kalau kekal 40 hari, susah nak jemaah pula. Kalau dapat berjemaah, sekejap khusyuk sekejap tak khusyuk. Kalau kita dapat benda yang gembira terbawa dalam sembahyang. Ada orang dapat tebus hutang, terbawa dalam sembahyang. Mana khusyuk lagi. Dapat nikmat duit, hilang nikmat khusyuk.

Jadi nak istiqomah dalam hal sembahyang dalam 3 aspek tadi susah. Kalau bolehlah dapat 40 hari cukup. Itu sudah luar biasa.`Side effect`nya kalau benar-benar sembahyang di atas waktu, berjemaah dan khusyuk,akan dapat berakhlak dengan manusia,kasih sayang,dapat bekerjasama, tolak ansur, perikemanusiaan, maaf bermaaf, pemurah. Kalau dapat kekal di atas waktu, kekal berjemaah, tak khusyuk, maka susah nak berakhlak dengan manusia, sebab tak hayati, iaitu tak dapat berakhlak dengan manusia, tak dapat berkasih sayang, dan tak dapat bekerjasama.

3. Istiqomah dalam jemaah .
Untuk istiqomah berada dalam jemaah senang tapi nak istiqomah dalam komitmen, rasa tanggung jawab pada jemaah, mengisi jemaah susah. Menjiwai jemaah tak istiqomah.

4. Berjuang.
Senang ke nak istiqomah dalam berjuang. Kadang sungguh-sungguh kadang tak sungguh-sungguh turun naik. Bila ada masalah sikit, dah `slow`. Susah nak istiqomah dalam berjuang. Begitu juga nak istiqomah dalam berkorban susah. Siti Aisyah kerana istiqomah dia kekalkan setiap hari sedekah, waktu tak ada apa yang nak dimakan, dia tak mahu batalkan sedekah, setidaknya dia sedekah setengah kurma supaya tidak terputus istiqomah .

Kalau 4 perkara besar-besar ini kita susah nak istiqomah, perkara-perkara kecil lagi susah. Nak sembahyang malam, tawadhuk, pentingkan orang lain, senang ke nak istiqomah? Nak kekalkan benda-benda sunat lagi susah. Yang besar-besar, penting-penting tak mampu kita buat. Sebab itu Rasulullah SAW kata jangan minta jadi wali, minta istiqomah, sebab istiqomah itu ciri wali . Kalau benda-benda besar boleh istiqomah, itu luar biasa. Siapa dapat istiqomah yang besar-besar tadi 40 hari luar biasa. Kita ikut Islam ikut-ikutan, belajar ilmu tak habis, mengaji tak serius. Kita tak dididik begitu. Katalah dalam hal ilmu, apa kata Rasulullah SAW? Tuntutlah ilmu dari buaian hingga ke liang lahad. Ilmu penting, ilmu menyuluh, sebab itu jangan rehat belajar dari buaian sampai nak mati. Kita lepas sekolah tak mengaji lagi, dapat BA, Master cukup.

Jadi belajar ilmu kena istiqomah bukan sembahyang saja sebab dari ilmulah sembahyang jadi baik, berjuang jadi baik, jemaah lagi baik. Dari ilmu juga, ada masalah boleh selesaikan, kasih sayang bertambah baik. Sebab itu diperintahkan menuntut ilmu dari buaian hingga liang lahad. Sekian.

mantep

tulisannya bagus sekali

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer