Kisah Ke-100: Neraka Jahanam Tunduk kepada Nabi

Seorang hamba yang fakir memimpikan Nabi saw. Beliau berdiri di sebuah tempat yang sangat luas. Di sekitar beliau ada banyak sahabat yang baik-baik dan keluarga beliau yang berhati bersih. Beliau sedang menyampaikan khotbah kepada mereka, menerangkan perihal Kiamat dan keistimewaan-keistimewaan yang diberikan Allah kepada beliau di hari Kiamat kelak, salah satunya adalah neraka Jahanam tunduk dan taat kepada perintah beliau.
Salah satu perkataan yang beliau ungkapkan tentang neraka adalah, "Dan sungguh, aku telah memerintahkannya. Ia pun patuh..."

Ketika beliau sedang mengucapkan kata-kata itu, salah seorang dari Ahlul Bait mengangkat percikan-percikan api yang ia pegang, mengacungkannya ke atas, dan menyemburkan api-api itu, sebagai tanda kebahagian yang ia rasakan, tidak ubahnya seperti malam perayaan pernikahan.
Orang yang memimpikan Rasulullah itu menangis karena bahagia. Ia terbangun masih dalam keadaan menangis. Ia pun berdoa kepada Allah agar mengabadikan kenikmatan yang Ia anugerahkan hingga ia termasuk ke dalam golongan orang yang berkata, "Aku melihat Nabi saw."

mnjh

mengerikan

Post new comment

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer