02218 2. Jangan Ambil Harta Ghanimah Ketika Dajjal Keluar

02218 2. Jangan Ambil Harta Ghanimah Ketika Dajjal KeluarA. Sabda Nabi SAW,

"Sesungguhnya  pasukan yang akan menundukkan Kostantinopel adalah pasukan (dari) Hijaz. Mereka memperolehi harta yang amat banyak yang belum pernah ada yang menyamainya. Kemudian mereka dikejutkan oleh (suara) orang yang meneriakkan tentang keluarnya Dajjal. (Setelah mendengarkan hal itu) mereka lantas membuang harta-harta tadi semahu-mahunya. Ada di antara mereka yang mengambil (harta itu lalu dibawa pulang) dan ada pula yang tidak mengambilnya. Setiap yang bertaubat, maka mereka tidak mengambil harta-harta (ghanimah) tadi walau sedikit pun. Kemudian mereka (berundur) melanjutkan perjalanan ke kampung mana pun yang terdekat dengan Baitulmaqdis.”          (Al-Hakim)

Semasa Dajjal keluar ke dunia ini, umat Islam dilarang mengambil harta benda. Biarkan sahaja di mana harta itu terletak kerana apabila Dajjal keluar, harta benda tadi tidak akan berguna lagi. Yang berguna pada masa itu adalah bekalan makanan sahaja kerana apabila Dajjal keluar, semua jenis makanan semakin sukar didapati di mana-mana sahaja di atas muka bumi ini. Apa gunanya harta benda jika makanan tiada? Sebab itulah kita disuruh tinggalkan sahaja harta benda yang ada, dan kumpulkan apa-apa sahaja makanan yang dapat dikumpulkan.

Artikel ini adalah bagian dari buku Imam Mahdi : Rahasia Kegemilangan Umat Islam pada Zaman Modern karangan Ustadz Hawari bin Abdul Malik

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer