02214 50. At-Talakan

02214 50. At-TalakanA. Kata Sayidina Ali KMW,

“Sejahteralah kepada At-Talakan. Sungguh, pada Allah itu ada perbendaharaan-Nya, bukan emas atau perak tetapi lelaki-lelaki yang mengenali Allah dengan ilmu yang hakiki dan mereka akan membantu Al-Mahdi pada akhir zaman.”

Mereka ini adalah golongan yang amat istimewa, pembantu-pembantu kanan Imam Mahdi dan juga wakil-wakil Imam Mahdi untuk memerintah seluruh dunia ini. Dengan keberadaan mereka, Allah SWT menurunkan ilmu dan kefahaman kepada setiap manusia secara yang amat merata, tidak lagi terkumpul hanya di universiti-universiti atau institusi-institusi pengajian tinggi semata-mata. Ilmu Allah adalah milik setiap umat Islam, bukan milik segolongan manusia sahaja, sepatutnya disebarkan oleh para ulama kepada sekalian manusia, tidak terhad kepada yang masuk universiti semata-mata.

Penerangan mengenai golongan ini sudah diberikan dalam bahagian-bahagian yang terdahulu, dengan huraian yang agak ringkas tetapi dirasakan memadailah untuk kali ini.

Artikel ini adalah bagian dari buku Imam Mahdi : Rahasia Kegemilangan Umat Islam pada Zaman Modern karangan Ustadz Hawari bin Abdul Malik

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer