02198 34. Kemenangannya

02198 34. Kemenangannya


A. Sabda Nabi SAW,

“Al-Mahdi akan menundukkan Kostantinopel dan Jabal ad-Dailam.”       (Abu Nuaim)

Maksud Kostantinopel itu ialah Eropah timur manakala Jabal Dailam itu adalah lambang Eropah Barat. Ertinya Imam Mahdi akan menundukkan keseluruhan Eropah, sama Eropah Barat mahupun Eropah Timur. Kemenangan ke atas Eropah ini amatlah bererti kerana sebelum ini, kuasa Eropah itulah yang menjajah negara-negara Islam di Afrika dan Asia suatu masa dahulu. Kebinasaan dan kehancuran yang diakibatkan oleh penjajahan mereka itu amatlah besar dan kesannya masih kuat terasa hingga ke hari ini. Eropah Timur pula hanya sebahagian sahaja yang dapat ditawan dan dikuasai oleh Kerajaan Turki Osmaniah dahulu. Mereka gagal menawan baki beberapa buah negara Eropah Timur kerana mereka sedang berada di ambang kelemahan dan kejatuhannya.

Imam Mahdi akan membalas kekejaman tentera Eropah yang menjajah dunia pada suatu masa dahulu ke atas Afrika dan Asia. Imam Mahdi jugalah yang akan merealisasikan hajat Kerajaan Osmaniah yang mahu menawan seluruh Eropah timur, yang tidak dapat dicapai semasa mereka memerintah dahulu. Itulah maksud Imam Mahdi yang menyempurnakan seluruh hajat umat Islam. selepas penawanan Eropah itu, masjid-masjid akan dibina di sana dan syiar Islam menjadi sebesar-besar syiar kepada manusia. Yang masih tinggal dalam agama Kristian amatlah sedikit dan boleh dikira dengan jari sahaja.

Artikel ini adalah bagian dari buku Imam Mahdi : Rahasia Kegemilangan Umat Islam pada Zaman Modern karangan Ustadz Hawari bin Abdul Malik

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer