02196 32. Kostantinopel Ditakluk Melalui Keramat Imam Mahdi

02196 32. Kostantinopel Ditakluk Melalui Keramat Imam MahdiA. Kata tabiin RH,

“Ketika (mahu) menundukkan Kostantinopel, al-Mahdi memacakkan benderanya untuk mengambil wuduk dan mengerjakan sembahyang subuh. Ketika itu, di hadapan al-Mahdi terbentang laut yang luas. Dia lalu mencari jalan (pintas) untuk menyeberangi laut itu. Akhirnya dia menemuinya di sekitar kawasan itu juga. Dia lalu memacakkan benderanya, kemudian ada suara yang berseru, “Wahai umat manusia, melintaslah! Sesungguhnya Allah Azza wa Jalla akan membelahkan laut ini sebagaimana Dia telah membelahkan laut untuk Bani Israel.”  Lantas mereka pun menyeberanginya hingga sampai di hadapan Kostantinopel. Mereka pun bertakbir, dan seketika (kemudian) runtuhlah sebelah pertahanan Kostantinopel. Mereka bertakbir lagi, maka runtuhlah lagi (sebahagian tembok pertahanan), dan bertakbir lagi, maka runtuh lagi (hingga runtuhlah semua sekali) sekitar dua belas tembok pertahanan (mereka).”

Selama kira-kira lima tahun Imam Mahdi memerangi Eropah. Satu persatu kawasan di Eropah berjaya ditakluknya dan diletakkan di bawah kekuasaan Islam. pada tahun keenam seluruh Eropah berjaya ditakluk dan harta rampasan perang sudah tidak terkirakan lagi banyaknya, menimbun-nimbun sehingga diletakkan begitu sahaja di atas jalan-jalan raya dan di padang-padang. Beratus-ratus buah kapal digunakan untuk mengangkut segala harta benda itu ke Baitulmaqdis dan Malaysia untuk diagih-agihkan kepada seluruh umat Islam di serata dunia, terutamanya golongan yang baru memeluk Islam, yang jumlahnya begitu ramai pada masa itu.

Semua ini dapat dilakukan kerana pemimpin mereka, Imam Mahdi, adalah orang yang amat kuat dan gagah, selain sangat bertakwa kepada Allah SWT sehingga Allah membantunya dengan menurut bantuan-bantuan berbentuk keramat yang menyebabkan seluruh angkatan perang Eropah tewas satu demi satu. Kemenangan tentera Islam ini disambut dengan penuh kegembiraan sehingga mereka bertakbir dan dengan suara yang sehabis-habis kuat, menyebabkan mereka berjaya meruntuhkan kota-kota dan benteng-benteng pertahanan Eropah.

Artikel ini adalah bagian dari buku Imam Mahdi : Rahasia Kegemilangan Umat Islam pada Zaman Modern karangan Ustadz Hawari bin Abdul Malik

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer