02195 31. Imam Mahdi Menakluk Eropah

02195 31. Imam Mahdi Menakluk Eropah


A. Dari Hasan bin Atiyyah, dia berkata,

“Mak-hul dan Ibnu Abi Zakaria cenderung kepada Khalid bin Ma’dan, sedangkan aku pula lebih cenderung kepada mereka berdua.” Lalu dia memberitahu kepada kami dari Jubair bin Nufair RA, dia berkata, “Marilah pergi bersama-sama kami menuju ke Zu Mikhmar,” pada hal Jubair adalah salah seorang sahabat Nabi SAW. Lalu aku pergi bersama-sama mereka, maka dia bertanya kepada Jubair tentang perjanjian damai. Jawabnya, “Saya mendengar Nabi SAW bersabda, “Orang Rom (pada akhir zaman nanti) akan mengadakan suatu perjanjian damai yang membawa keamanan kepada kamu semua. Kemudian kamu akan saling bermusuhan, kamu dan mereka, saling menganggap sebagai musuh. Lalu kamu diberikan kemenangan, memperoleh harta rampasan dan selamat, kemudian kamu kembali, (dalam perjalanan pulang dari Eropah itu) sehingga kamu tiba dan singgah di suatu padang (gembala binatang yang luas) yang berpasir. Lalu ada seorang lelaki dari pengikut Salib (Kristian), mengangkat salibnuya sambil berteriak, “Salib menang!” maka datang seorang lelaki dari kalangan (tentera) kaum Muslimin, dengan marah, kepada lelaki Salib (Kristian itu) lalu memukulnya (dengan senjata sampai mati). Maka pada ketika itulah orang-orang Rom berkhianat (terhadap perjanjian damai dan gencatan senjata) dan mereka berkumpul di padang pertempuran itu.”

Dari Hasan bin Atiyah, dengan isnad sama seperti di atas, tetapi ada tambahan lagi di hujungnya, “Mereka berkumpul di padang pertempuran, lalu datang pada waktu itu (tentera Salib) di bawah lapan puluh bendera. Di bawah setiap bendera ada dua belas ribu orang (tentera Kristian).”        (Ibnu Majah)

B. Sabda Nabi SAW,

“Al-Mahdi adalah daripada anakku, dia berusia empat puluh tahun. Wajahnya bagaikan bintang yang bergemerlapan, pipi kanannya ada tahi lalat, kulitnya kemerah-merahan seolah-olah dia adalah keturunan Bani Israel, dia akan mengeluarkan harta karun dan akan menundukkan kota-kota maksiat.”       (Abu Nuaim)

Kedua-dua buah hadis ini menjelaskan bahawa Imam Mahdi akan menakluk Eropah. Sebelum Eropah ditakluk, Imam Mahdi mengadakan perjanjian damai dengan pihak Nato yang menyebabkan umat Islam berasa begitu aman dan bahagia. Kedua-dua belah pihak saling membantu termasuk kerjasama erat ketika mereka menyerang Rusia Putih, iaitu negara Rusia yang besar itu.

Semasa peperangan inilah mereka mula berbalah apabila seorang dari pihak tentera Kristian menyatakan iktikadnya bahawa yang memberi kemenangan kepada mereka adalah salib. Hal ini menyebabkan salah seorang tentera Islam berasa marah kerana bercanggah dengan iktikad umat Islam yang meyakini bahawa Allah sahajalah yang mampu memberi bekas. Ketegangan mula berlaku dan akhirnya tentera Islam ini secara tidak sengaja (dalam keadaan marah) memukul tentera Kristian tadi lalu mati. Melihatkan rakan mereka mati, maka tentera Kristian Eropah itu mencabul perjanjian damai yang telah dimeterai sejak sekian lama itu dan menyatakan permusuhan secara terang-terangan kepada Islam dan pemimpinnya.

Maka mereka pun mengumpulkan seluruh kekuatan mereka yang ada, dengan askarnya yang berjumlah hampir sejuta orang, di bawah pimpinan lapan puluh orang jeneral besar dari beberapa buah negara, diketuai oleh Perancis, Britain, Itali, Jerman dan Sweden. Semasa menghadapi tentera Kristian ini, umat Islam membawa jumlah tentera yang besar pula, kira-kira sejuta orang yang didatangkan melalui jalan darat melalui Turki (dipimpin sendiri oleh Imam Mahdi) dan melalui jalan laut (dipimpin oleh Syuaib bin Saleh) lalu memasuki Eropah. Melihatkan keadaan ini, Amerika Syarikat turut membantu Eropah dengan menghantar pasukan tentera marinnya yang terkenal mahir itu, tetapi pasukan ini berjaya ditenggelamkan ke dasar laut oleh pasukan At-Tamimi.

Pertempuran yang hebat ini menjadi semakin besar, apabila umat Islam dari utara Afrika turut membantu. Begitu juga pasukan dari negara-negara Arab turut menghantar pasukan tentera. Dalam peperangan inilah begitu ramai korban yang ditanggung oleh kedua-dua belah pihak. Lebih satu pertiga daripada penduduk Eropah mati dibunuh, kebanyakannya oleh pasukan mereka sendiri yang tidak sanggup melihat anak cucu mereka memeluk agama Islam dan lebih rela membunuh mereka sehingga ramailah yang mati.

Artikel ini adalah bagian dari buku Imam Mahdi : Rahasia Kegemilangan Umat Islam pada Zaman Modern karangan Ustadz Hawari bin Abdul Malik

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer