02189 25. Imam Mahdi Menakluk Eropah Melalui Turki

02189 25. Imam Mahdi Menakluk Eropah Melalui TurkiA. Kata tabiin RH,
“Al-Mahdi mengibarkan panji-panjinya ke negara (yang pernah ditakluk oleh) Turki dan menundukkan penduduknya. Dia mengambil (semua) harta yang ada di wilayah-wilayah itu lalu bergerak menuju ke Syam dan menundukkan penduduknya (juga). Kemudian dia membebaskan setiap hamba dan membayarkan harga tebusan bagi setiap hamba itu.”

Disebutkan bahawa Imam Mahdi akan mendatangi Eropah melalui Turki. Sebenarnya Turki ini hanyalah salah satu jalan yang digunakan oleh Imam Mahdi untuk memerangi Eropah. Ini dikeranakan Imam Mahdi memasuki Eropah sebanyak dua kali. Sekali lagi ialah dengan menggunakan jalan laut, yang diseberanginya dari utara Maghribi hingga ke Eropah dan terus masuk ke Eropah Barat.

Yang melalui Turki ini adalah penaklukannya terhadap kawasan di Eropah Timur, iaitu negara-negara Eropah yang kebanyakannya adalah negara-negara bekas jajahan Kerajaan Turki Osmaniah dahulu. Setelah itu Imam Mahdi memerangi negara-negara di Eropah Timur itu lalu membebaskan penduduknya daripada hutang-hutang dan kesempitan hidup yang amat menggigit yang sedang mereka alami pada masa itu. Harta-harta rampasan perang yang diperoleh itu dibahagi-bahagikan kepada seluruh penduduknya sehingga mereka tidak lagi menanggung apa-apa hutang pun sepanjang hidup mereka selepas itu.

Artikel ini adalah bagian dari buku Imam Mahdi : Rahasia Kegemilangan Umat Islam pada Zaman Modern karangan Ustadz Hawari bin Abdul Malik

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer