02187 23. Imam Mahdi Menguasai Seluruh Bangsa Arab

02187 23. Imam Mahdi Menguasai Seluruh Bangsa Arab


A . Sabda Nabi SAW,

“Dunia ini tidak akan lenyap sehinggalah bangsa Arab (seluruhnya) diperintah oleh seorang lelaki dari kaum keluargaku, yang namanya menyamai namaku.”

B. Dari Abdillah RA berkata, Rasulullah SAW bersabda,

“Dunia ini tidak akan binasa sehinggalah seorang dari Ahlulbaitku menguasai seluruh bangsa Arab yang namanya sama nama dengan namaku.”(At-Tarmizi & Abu Daud)

Bangsa Arab pada hari ini memang terkenal sebagai suatu bangsa yang degil, susah dibentuk, susah untuk dibawa berunding, kasar dan tidak mahu mendengar cakap. Mereka juga amat sukar untuk mentaati mana-mana pemimpin pun, lebih-lebih lagi jika pemimpin itu bukan dari kalangan bangsa mereka. Alangkan yang dari bangsa mereka sendiri pun amat sukar untuk menyatukan mereka, inikan pula jika pemimpin itu datangnya dari bangsa yang asing pada mereka.

Namun itulah satu lagi keramat besar Imam Mahdi yang Allah SWT kurniakan kepada beliau sehingga mampu menyatukan kepada dan hati seluruh bangsa Arab yang amat degil-degil itu sehingga menjadi satu bangsa yang kuat, sama seperti yang pernah berlaku pada zaman Rasulullah SAW, zaman Khulafa RA dan tabiin RH. Sebab itulah Nabi SAW sangat berbangga dengan keramat Imam Mahdi yang satu ini, kerana baginda SAW sudah amat arif akan hal ehwal bangsa Arab pada akhir zaman ini. Pada masa itu, seluruh bangsa Arab yang mendiami seluruh Asia Tengah termasuk utara Afrika akan bersatu hati dan pemikiran serta matlamat, setelah sekian lama berpecah-pecah dan mengikut kepala masing-masing sahaja. Jadilah mereka sebagai bangsa yang kuat, namun zaman ini bukan lagi zaman untuk mereka memegang kuasa dunia. Pemegang kuasa dunia Islam kali ini sudah dipegang oleh bangsa Melayu yang mula-mula mempelopori kebangkitan Islam buat kali yang kedua ini.

Artikel ini adalah bagian dari buku Imam Mahdi : Rahasia Kegemilangan Umat Islam pada Zaman Modern karangan Ustadz Hawari bin Abdul Malik

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer