02174 10. Hak Orang yang Dizalimi Dikembalikan

02174 10. Hak Orang yang Dizalimi DikembalikanA. Kata tabiin RH,

“Al-Mahdi mampu mengembalikan hak orang yang pernah dizalimi, sehingga sekiranya di dalam mulut seseorang ada bekas kata-kata yang digunakan untuk berbuat zalim, maka kata-kata itu akan dikoyakkan dan ditampar semula ke mukanya.”

Keramat Imam Mahdi amat besar dan luas sehingga boleh mengoyakkan kata-kata zalim dari mulut orang yang berkata zalim itu lalu ditamparkan semula ke mukanya. Itulah balasan terhadap orang yang berbuat zalim dengan lidah. Jika berbuat zalim dengan anggota lain juga, akan dibalas pada masa itu juga. Akhirnya tiada lagi di dunia ini orang yang akan berbuat zalim, sama ada pada mulut atau pada anggota badan yang lain.

Yang dimaksudkan dengan keramat Imam Mahdi itu ialah dapat melihat bekas kezaliman seseorang yang dilakukan semasa beliau memerintah, bukan pada zaman sebelumnya. Dengan firasat yang terang dan hebat inilah Imam Mahdi dapat mentadbir setiap manusia dengan baik dan adil sehingga sebarang bentuk kezaliman akan terhapus sama sekali. Tiada siapa lagi yang berani berbuat sebarang bentuk kezaliman, walaupun dalam jarak yang amat jauh daripada Imam Mahdi.

Artikel ini adalah bagian dari buku Imam Mahdi : Rahasia Kegemilangan Umat Islam pada Zaman Modern karangan Ustadz Hawari bin Abdul Malik

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer