02171 7. Khazanah Baitullah Dibahagi-bahagikan

02171 7. Khazanah Baitullah Dibahagi-bahagikanA. Sabda Nabi SAW,

“Tinggalkanlah bangsa Habsyi apabila mereka meninggalkan kamu semua. Sesungguhnya harta simpanan di Kaabah tidak akan dapat dikeluarkan melainkan dengan dua kekuatan.”(Abu Daud, Ahmad, al-Bukhari & Muslim)

B. Kata sahabat RA,

“Al-Mahdi akan membahagi-bahagikan senjata dan harta yang diperolehnya daripada Baitullah untuk Jihad fi Sabilillah. Rasulullah SAW menjelaskan kepada Umar RA mengenai penyataan al-Mahdi itu, “Saya tidak tahu, apakah saya akan menyimpan senjata dan harta tadi atau akan membahagi-bahagikannya.”

Imam Mahdi adalah orang yang diberikan kekuasaan penuh untuk membahagi-bahagikan harta simpanan Kaabah dan kelebihan Imam Mahdi yang satu ini tidak dimiliki oleh sesiapa pun, termasuk oleh Nabi SAW sendiri. Hal ini bukanlah bermaksud Imam Mahdi lebih istimewa daripada Nabi SAW, tetapi sebagai suatu kurniaan Allah SWT sahaja, kerana selepas Imam Mahdi, memang sudah tidak ada orang lain lagi yang akan memerlukannya, maka tidak perlu lagilah disimpan sahaja. Kerana itu, Imam Mahdi diberi keupayaan untuk mengeluarkan seluruh harta yang disimpan di Kaabah itu untuk apa-apa tujuan yang dirasakannya perlu pada masa itu.

Artikel ini adalah bagian dari buku Imam Mahdi : Rahasia Kegemilangan Umat Islam pada Zaman Modern karangan Ustadz Hawari bin Abdul Malik

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer