02146 11. Usia Imam Mahdi Ketika Dilantik

02146 11. Usia Imam Mahdi Ketika DilantikA. Kata sahabat RA,

“Al-Mahdi diutus ketika beliau berumur antara 30 hingga 40 tahun.”

Umur yang disebutkan itu adalah relatif, tidak semestinya umur Imam Mahdi itu benar-benar 30 atau 40 tahun atau tepat-tepat 40 tahun sewaktu dilantik sebagai Imam Mahdi. Boleh jadi rupanya dimudakan oleh Allah SWT seperti orang yang baru berusia antara 30 hingga 40 tahun. Hal ini boleh dimengertikan dengan mudah jika kita benar-benar memahami kekuasaan Allah SWT ke atas makhluk-Nya.

 Kita umpamakan Nabi Isa AS yang akan turun ke dunia nanti akan tetap kelihatan seperti orang yang baru berusia 33 tahun, iaitu seperti keadaannya semasa diangkat ke langit dahulu, sedangkan usia sebenarnya sudah melebihi dua ribu tahun. Nabi Isa AS tetap dikatakan sebagai orang yang berusia 33 tahun, bukannya seorang yang berusia 2000 tahun. Itu lebihlah hebatnya jika dibandingkan dengan Imam Mahdi.

Begitu pula dengan Ashabul Kahfi dan anjing mereka, Qitmir, yang akan dibangunkan semula nanti akan tetap kelihatan seperti orang yang muda dan baru berusia dua puluh tahun lebih, sama seperti keadaan sewaktu mereka mula-mula ditidurkan dahulu. Kita pun tahu, usia mereka sudah melebihi 1,500 tahun jika dilihat menurut jangka masa sejarah purba. Keadaan mereka masih seperti orang muda yang gagah dan sihat.

Begitu juga Nabi Ilyas AS yang akan muncul semula nanti, wajah dan tubuhnya tetap kelihatan seperti orang muda, iaitu sama dengan keadaannya sewaktu beliau dighaibkan oleh Allah SWT dari alam nyata ini. Kita juga tahu bahawa usia beliau jauh melebihi dua ribu tahun, kerana beliau diutus ke dunia ini lebih awal daripada Nabi Isa AS. Selain itu, Nabi Khidir AS juga akan dimunculkan dalam keadaan seperti seorang muda belia yang cergas dan segak, tidak kelihatan seperti orang tua yang berumur empat ribu tahun, kerana beliau lahir ke dunia ini lebih awal daripada Nabi Musa AS. Seperti yang dicatat oleh sejarah, Nabi Musa AS keluar ke dunia ini lebih daripada empat ribu tahun seperti yang disebutkan oleh riwayat yang sahih-sahih.

Berdasarkan itu, apa yang diandaikan terhadap Imam Mahdi itu sendiri sebenarnya adalah sesuatu yang amat mudah untuk diterima dan diakui. Jelasnya, angka tiga puluh dan empat puluh tahun itu adalah sesuatu yang amat relatif dan tidak semestinya menggambarkan itulah yang sebenarnya dan itulah sesuatu yang tidak boleh diubah-ubah lagi keadaannya. Jika didapati berbeza, maka kita pun lekas-lekas menghukumnya sebagai batil dan karut.

Artikel ini adalah bagian dari buku Imam Mahdi : Rahasia Kegemilangan Umat Islam pada Zaman Modern karangan Ustadz Hawari bin Abdul Malik

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer