02144 9. Imam Mahdi Muncul Pada Akhir Zaman

02144 9. Imam Mahdi Muncul Pada Akhir ZamanA. Seorang tabiin, Salmah bin Zufar RH meriwayatkan bahawa pada suatu hari orang ramai sedang berbincang mengenai kemunculan Al-Mahdi di hadapan Huzaifah RA. Kata Huzaifah RA,

“Kalaulah Al-Mahdi itu zahir ketika kamu masih dekat dengan zaman kenabian, dan ketika sahabat-sahabat baginda SAW masih hidup di kalangan kamu, maka kamu benar-benar beruntung. Tetapi tidaklah demikian halnya. Al-Mahdi tidak akan zahir sehinggalah manusia dikelilingi oleh penindasan dan kekejaman, dan tidak seorang pun yang lebih dikasihi dan diharapkan (oleh mereka) melebihi daripadanya.”

Memang Sayidina Huzaifah RA adalah orang yang amat arif tentang Imam Mahdi di kalangan Sahabat RA. Namun beliau sendiri mengakui bahawa Imam Mahdi itu tidak akan muncul pada zaman beliau, yakni para Sahabat, masih hidup. Beliau mengakui bahawa Imam Mahdi itu hanya akan muncul pada penghujung umur dunia ini. Tidak ada orang lain yang lebih dikasihi dan diharapkan oleh sekalian manusia (yang beriman) melainkan beliaulah sahaja. Tidak ada orang lain yang cinta kasih mereka tercurah melebihi daripada beliau.

Imam Mahdi inilah satu-satunya manusia yang berupaya menegakkan sebuah kerajaan utopia seperti yang amat diidam-idamkan oleh Plato. Bagi Plato, kerajaan utopia itu adalah sebuah kerajaan yang serba lengkap, moden, hebat dan adil. Malangnya khayalan beliau itu hanyalah tinggal khayalan beliau. Dan Imam Mahdi sebenarnya mampu mendirikan sebuah kerajaan yang melebihi daripada apa yang mampu akal Plato fikir dan bayangkan. Dengan bantuan Allah, Imam Mahdi mampu berbuat apa yang sekali-kali tidak akan terjangkau oleh fikiran Plato yang panjang itu. Kerana terlalu memuja akal, Plato teraba-raba dan tersesat daripada jalan yang benar, sedangkan Imam Mahdi sentiasa di dalam limpahan cahaya petunjuk Ilahi.

Artikel ini adalah bagian dari buku Imam Mahdi : Rahasia Kegemilangan Umat Islam pada Zaman Modern karangan Ustadz Hawari bin Abdul Malik

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer