02139 4. Imam Mahdi Keluar Dari Kampung Kurjah

02139 4. Imam Mahdi Keluar Dari Kampung KurjahB. Sabda Nabi SAW,

“Al-Mahdi akan keluar (dari persembunyiannya dan dapat dilihat umum) daripada Kampung Kurjah.”

Kampung yang dimaksudkan itu adalah umum. Boleh jadi memang benar-benar muncul pada kali pertamanya di kampung berkenaan. Kampung ini dikatakan terletak di tepi kota Madinah dan pada hari ini sudah hampir lengang kerana penduduknya sudah banyak yang berpindah ke dalam kota Madinah itu sendiri. Ada pula yang berpindah ke tempat lain untuk mencari rezeki.

Maknanya, Imam Mahdi mula-mula muncul dari alam walinya itu ke alam nyata ini di sekitar kampung berkenaan dan mula-mula dilihat orang di kawasan itu. Semasa mereka mula-mula melihat Imam Mahdi dan para pengikutnya itu, mereka berasa amat hairan kerana pakaian mereka nyata amat jauh berbeza dengan orang Arab, wajah mereka juga berbeza daripada orang kebanyakan, lahjah mereka juga berbeza daripada lahjah Arab yang lazim mereka gunakan, perawakan mereka tidak kelihatan seperti benar-benar orang Arab tulen, gerombolan mereka juga amat aneh dilihat orang dan amalan mereka juga jauh berbeza.

Namun, semua ini masih tidak cukup untuk memperasankan orang-orang Arab bahawa yang mereka lihat itu adalah Imam Mahdi dan para pengikutnya. Maka orang-orang Madinah yang berasakan keanehan yang terdapat pada mereka ini, kemudian menghalau mereka agar keluar dari kampung mereka kerana mereka ini adalah orang-orang asing yang tidak diketahui dari mana asal-usulnya. Imam Mahdi dan para pengikutnya segera berangkat ke Makkah dan di sana mereka tinggal di sebuah rumah tidak jauh dari Bukit Safa. Kebetulan pula semasa mereka mahu berangkat itu, kedengaran berita yang mengatakan bahawa kota Madinah akan diserang oleh sekumpulan askar yang kuat, besar dan lengkap persenjataannya. Ini menambahkan lagi lekasnya Imam Mahdi dan pengikutnya pergi ke Makkah.

Sayangnya, semasa berada di Makkah, Imam Mahdi mendengar pula berita yang lebih menyayat hati iaitu para jemaah haji yang sedang berwukuf di Arafah tidak berimam. Masing-masing bersembahyang bersendirian atau berimam secara kelompok-kelompok kecil sahaja kerana imamnya diberitakan telah dibunuh oleh puak pemberontak dari mazhab Syiah. Hal ini amat menyedihkan Imam Mahdi dan para pengikutnya.

Terdengar pula berita yang mengatakan bahawa kota Madinah sudah hancur lebur dimusnahkan oleh pasukan tentera yang besar jumlahnya tadi. Adapun matlamat mereka yang sebenarnya adalah untuk mencari dan membunuh Imam Mahdi. Dikeranakan itu, hampir seluruh penduduk kota Madinah dan kawasan-kawasan sekitarnya dibunuh oleh pasukan tentera yang amat kuat ini. Darah mengalir di merata-rata tempat di kota Madinah, sedangkan bangunan-bangunannya habis rata diruntuhkan. Kekejaman pasukan tentera ini berlarutan selama tiga hari tiga malam. Asap hitam menyelubungi seluruh langit di kota Madinah ini sehingga kota suci umat Islam itu tidak dapat dihuni lagi oleh manusia sampai bila-bila pun.

Kemudian terdengar lagi berita yang mengatakan jemaah haji yang sedang melontar di Jamratul Aqabah dibunuh oleh kumpulan militan Syiah. Lebih tiga perempat daripada jemaah hajinya habis mati dibunuh mereka. Yang tinggal terpaksa melarikan diri ke Makkah dan berkumpul di Masjidil Haram.

Artikel ini adalah bagian dari buku Imam Mahdi : Rahasia Kegemilangan Umat Islam pada Zaman Modern karangan Ustadz Hawari bin Abdul Malik

semoga beliau dirahmati allah

semoga beliau dirahmati allah amin.....

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer