02133 36. Tanda-tanda Lain

02133 36. Tanda-tanda LainA. Kata tabiin RH,

“Al-Mahdi tidak akan muncul sebelum kamu semua menyaksikan siang menjadi gelap-gelita.”

B. Kata tabiin RH,

“Sebelum munculnya al-Mahdi, di ufuk sebelah (negara) Timur akan kelihatan bintang berekor (yang besar) yang memancarkan cahaya.”

Satu lagi tanda besar kemunculan Imam Mahdi ialah akan terjadinya keadaan gelap gelita pada waktu siang dan malam. Siang yang terang benderang akan diselaputi oleh kegelapan sama ada oleh jerebu, asap atau awan yang turun terlalu rendah dan seterusnya menutup pandangan manusia dan menghalang cahaya matahari daripada memancar terus ke permukaan bumi. Pada masa itu hanya tenaga elektrik sahaja yang dapat menerangkan hari yang gelap gelita itu dan manusia dapat meneruskan kegiatan harian mereka dengan berbantukan cahaya berkenaan.

Satu lagi tanda besar kemunculan Imam Mahdi adalah munculnya bintang berekor atau komet yang besar melintasi ruang angkasa bumi yang kebetulan masa lalunya itu di sebelah Timur bumi iaitu tidak jauh dari kawasan tempat tinggalnya Pemuda Bani Tamim. Masa berlakunya tidak dinyatakan dengan tepat. Boleh jadi peristiwa itu berlaku sepuluh tahun sebelum Imam Mahdi muncul dan boleh pula berlaku berpuluh-puluh tahun sebelum Imam Mahdi muncul. Hal ini amat mustahak difahami kerana menurut pandangan orang-orang terdahulu, jarak masa sepuluh tahun atau lebih yang akan berlaku pada akhir zaman akan dianggap sebagai tempoh yang amat dekat, bukannya suatu jarak masa yang jauh atau lama. Tempoh yang lama bagi kita dikatakan sebagai tempoh yang dekat sahaja pada perkiraan mereka itu.

Kenapa terlalu banyak tanda sebelum Imam Mahdi muncul? Sebenarnya itulah sesuatu yang menunjukkan bahawa Imam Mahdi itu adalah seorang yang sangat istimewa pada sisi Allah SWT, merupakan orang besar-Nya di bumi ini, merupakan wakil mutlak-Nya untuk mentadbir dunia ini dan sangat dikasihi oleh-Nya. Lihatlah semasa Nabi SAW diputerakan ke dunia ini, beberapa peristiwa aneh berlaku. Maka hal yang demikian tidaklah mustahil berlaku pula kepada diri Imam Mahdi. Memang seperti sudah menjadi Sunnatullah terhadap alam ini, setiap kali Allah hendak utusi seorang besar-Nya ke dunia ini, pasti akan disertakan dengan beberapa tanda yang dapat dilihat dan diketahui dengan jelas oleh orang-orang yang hidup sezaman dengannya.

Oleh itu, jika kita telah melihat tanda-tanda yang menunjukkan seorang besar Allah akan diutuskan tidak lama lagi, maka insya-Allah kita akan dapat melihat dan menemui orang besar berkenaan. Hanya kita mahu percaya atau tidak mahu percaya akan kemunculan orang besar berkenaan. Atau kita mahu mengikutnya dengan sepenuh hati atau kita akan menolaknya dengan sungguh-sungguh. Jika kita menerimanya, maka kita akan mendapat keamanan daripada-Nya dan jika menolak, maka kita akan menanggung kerugian yang amat besar.

Tidak perlulah rasanya dinyatakan apakah peristiwa aneh yang berlaku semasa Rasulullah SAW diputerakan ke dunia ini. Terlalu banyak buku sirah yang menceritakannya, dengan bahasa yang indah-indah dan penuh bererti. Kita juga sudah mempelajarinya sejak bangku sekolah rendah lagi hinggalah ke peringkat yang setinggi-tingginya. Juga dari buku yang seringkas-ringkasnya sehinggalah kepada yang setebal-tebalnya.

Artikel ini adalah bagian dari buku Imam Mahdi : Rahasia Kegemilangan Umat Islam pada Zaman Modern karangan Ustadz Hawari bin Abdul Malik

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer