02129 32. Tanda-tanda Munculnya Imam Mahdi

02129 32. Tanda-tanda Munculnya Imam MahdiA. Kata tabiin RH,

“Tanda-tanda munculnya al-Mahdi adalah pupusnya kepemimpinan Bani Abbas, para pemegang bendera menambatkan kuda-kuda pada pohon zaitun, runtuhnya pemerintahan Bani Jaafar dan Bani Abbas, as-Sufyani duduk di atas mimbar Damsyik dan pasukan Barbar menyerang pusat kota di Syam.”

B. Al-Walid bin Muslim RH berkata,

“Al-Mahdi tidak akan muncul sehinggalah As-Sufyani berkuasa.”

Ucapan ini menjelaskan lagi tanda-tanda bahawa Imam Mahdi akan muncul ke dunia ini. Antara tanda yang disebutkan ialah terhapusnya sistem pemerintahan secara berkhalifah dari dunia Islam. Bani Abbas yang dimaksudkan adalah sistem berkhalifah yang telah digunakan oleh negara Islam sejak dari zaman Khalifah Abu Bakar RA sehinggalah kepada pemerintah terakhir dari Daulat Osmaniyah di Turki pada tahun 1924 dahulu. Kepupusan sistem pemerintahan ini sebenarnya adalah tanda bahawa Imam Mahdi akan segera muncul.

Tanda lain yang disebutkan adalah berlalunya masa keamanan bagi umat Islam daripada peperangan. Ini berlaku kerana semangat jihad telah mati dari dalam diri umat Islam sehingga mereka enggan lagi berperang melawan musuh. Tanda lain ialah Amerika Syarikat menguasai seluruh dunia, baik timur mahupun barat dan pasukan tentera yang ganas menyerang umat Islam. Ini berlaku di Eropah Timur seperti di negari-negeri bekas jajahan Yugoslavia, yang dimulai oleh pengganas Serb. Itulah pasukan Barbar yang dimaksudkan.

Artikel ini adalah bagian dari buku Imam Mahdi : Rahasia Kegemilangan Umat Islam pada Zaman Modern karangan Ustadz Hawari bin Abdul Malik

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer