02116 19. Al-Hasyimi Muncul Sebelum Imam Mahdi

02116 19. Al-Hasyimi Muncul Sebelum Imam MahdiA. Kata sahabat RA,

“Sebelum al-Mahdi (muncul), al-Hasyimi keluar untuk berperang selama 18 bulan. Dia akan menuju Baitulmaqdis tetapi tidak sampai ke sana. Serentak dengan itu, as-Sufyani mengirimkan pasukan tenteranya untuk menyerang al-Mahdi tetapi mereka ditelan oleh bumi di al-Baidak. Peristiwa ini sampai kepada (pengetahuan) penduduk Syam. Mereka kemudian berkata kepada khalifahnya, “Berbaiatlah engkau kepada al-Mahdi. Jika tidak, engkau akan kami bunuh!” Kemudian khalifahnya memberi baiatnya kepada al-Mahdi. Al-Mahdi lantas berjalan sehingga sampai ke Baitulmaqdis. Lantas (seluruh) bangsa Arab, Ajam, pasukan-pasukan perang, bangsa Romawi dan lain-lain menyerah diri kepada al-Mahdi tanpa peperangan. Kemudian masjid-masjid dibangunkan di Kostantinopel dan juga di tempat-tempat lain.”

As-Sufyani yang dimaksudkan di sini adalah pemimpin Iran yang bermazhab Syiah. Pasukan tentera ini yang disertai oleh pasukan-pasukan lain akan ditelan oleh bumi di Al-Baidak. Apabila mengetahui pasukan tentera mereka ditelan oleh bumi di Hijaz, penduduk Amerika Syarikat yang mengetahui berita itu memaksa Presiden mereka (yang askarnya turut menyertai pasukan gabungan dengan Iran) agar mengadakan perjanjian damai selama enam tahun atau akan menghadapi tindakan digulingkan. Perkataan engkau akan kami bunuh itu menunjukkan Presiden negara itu akan digulingkan daripada jawatannya, bukannya dibunuh hingga mati.

Dengan perjanjian damai yang dimaterai itu, Imam Mahdi dapat menguasai sebahagian besar dunia ini dengan kebanyakan negara yang ada menyerah diri kepada Imam Mahdi. Peperangan dapat dielakkan sehingga keamanan dapat dinikmati dalam erti kata yang sebenarnya oleh seluruh penduduk yang tinggal dan bernaung di bawah pentadbiran beliau. Dengan perjanjian damai ini, agama Islam dapat masuk ke Eropah dan Amerika Utara dan berkembang pesat sehingga masjid-masjid dapat didirikan di merata-rata tempat di sana.

Sebelum itu, Al-Hasyimi akan muncul di Khurasan dan bergabung dengan pasukan dari Timur yang dipimpin oleh pemimpin besarnya, Pemuda Bani Tamim. Al-Hasyimi itu memang seorang yang amat gigih memperjuangkan Islam. Beliau amat gigih mendidik anak-anak muridnya membersihkan hati dan roh sehingga pertolongan Allah kepada mereka tidak terhijab lagi. Selama setahun setengah beliau berusaha gigih, siang dan malam, semata-mata menyediakan anak muridnya untuk digunakan oleh Pemuda Bani Tamim dalam misi besarnya melengkapkan Jadual Allah untuk akhir zaman ini. Itulah yang dimaksudkan dengan perkataan beliau berperang selama 18 bulan.

Setelah membaiat Imam Mahdi di Makkah (atau mungkin tidak sempat di Makkah), beliau akan menuju ke Syam tetapi tidak tinggal lama di sana kerana beliau dengan segera akan berangkat meninggalkan negara itu untuk menyambung misi besar yang baru, kali ini atas arahan Imam Mahdi pula. Pasukan tenteranya dibekalkan oleh Pemuda Bani Tamim, kerana At-Tamimilah yang mengendalikan segala urusan yang berkaitan dengan perbekalan ketenteraan. Antara tempat baru yang beliau akan jalankan ialah menakluk semula negara Turki daripada cengkaman pemerintah sekular yang nyata-nyata memusuhi agama Islam dan meninggalkan ajaran-ajaran Islam.

Artikel ini adalah bagian dari buku Imam Mahdi : Rahasia Kegemilangan Umat Islam pada Zaman Modern karangan Ustadz Hawari bin Abdul Malik

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer