02113 16. Pemuda Bani Tamim Ada Dua Pilihan

02113 16. Pemuda Bani Tamim Ada Dua PilihanA. Kata Hammad bin Abi Jaafar RH,

“Sebelum al-Mahdi, ada Panji-panji Hitam yang berkibar di Khurasan, satu wilayah di (luar) Kufah. Jika al-Mahdi sudah berada di Makkah, maka pasukan ini akan dikirim ke Makkah.”

Pemuda Bani Tamim dan pasukannya tidak perlu tergesa-gesa untuk menemui Imam Mahdi di Makkah kerana jika Imam Mahdi sudah bertolak ke Baitulmaqdis, mereka akan terus menuju ke sana dan jika Imam Mahdi masih berada di Makkah, mereka akan mendapatkannya di Makkah. Mereka akan terus menunggu kemunculan Imam Mahdi di Makkah, walaupun peperangan dengan As-Sufyani sudah selesai dan askar-askar As-Sufyani hancur lebur mereka bunuh dan rampas.

Mereka tidak bersegera mencari Imam Mahdi di Makkah seperti yang dilakukan oleh kumpulan lain yang mahu bersegera mencari Imam Mahdi. Ini dikeranakan mereka pasti akan menemui juga Imam Mahdi itu dan akan membaiatnya, walau di mana sahaja Imam itu muncul dan berada. Dan dalam hal ini, hanya masa sahaja yang benar-benar dapat menentukan ke mana haluan sebenar Pemuda Bani Tamim dengan pasukan Ikhwannya itu. Maksudnya, mereka boleh terus menuju ke Makkah atau boleh juga terus menuju ke Baitulmaqdis.


Artikel ini adalah bagian dari buku Imam Mahdi : Rahasia Kegemilangan Umat Islam pada Zaman Modern karangan Ustadz Hawari bin Abdul Malik

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer