02108 11. Sebelum Imam Mahdi, Mesti Muncul Dulu Pemuda Dari Bani Tamim

02108 11. Sebelum Imam Mahdi, Mesti Muncul Dulu Pemuda Dari Bani TamimA. Dari Ibnu Umar RA yang menyatakan,

“Akan datang seorang perkasa, yang melalui lelaki perkasa itu Allah akan memenangkan umat Muhammad SAW. Setelah itu keluarlah al-Mahdi, kemudian al-Mansur, kemudian as-Salam, kemudian Ibnul ‘Asab. Wahai penduduk Yaman, bukankah kamu semua berkata sesungguhnya al-Mansur adalah dari keturunanku? Demi Allah yang diriku berada di dalam kekuasaannya, sesungguhnya ayah al-Mansur adalah (benar-benar) berketurunan Quraisy. Sekiranya Allah hendak menunjukkan namanya hingga datuknya yang terakhir, nescaya akan saya sebutkan. Kerana perkara ini bersangkut paut dengan rahsia hari kiamat, maka tidaklah saya sebutkannya.”

B. Sabda Nabi SAW,

“Akan keluar dari sulbi ini (Sayidina Ali KW) seorang pemuda yang akan memenuhkan bumi ini dengan keadilan. Maka apabila kamu meyakini yang demikian itu, hendaklah kamu turut menyertai Pemuda dari Bani Tamim itu. Sesungguhnya dia datang dari sebelah Timur dan dialah pemegang panji-panji al-Mahdi.”         (At-Tabrani)

Sayidina Ali KMW menjelaskan bahawa sebelum Imam Mahdi muncul, mestilah dimunculkan terlebih dahulu Pemuda Bani Tamim. Ini dikeranakan Pemuda Bani Tamim itulah yang memegang bendera yang akan diserahkan kepada Imam Mahdi, yang menyediakan tapak untuk pemerintahan Imam Mahdi dan menyediakan pengikut-pengikut yang akan membantu Imam Mahdi memerintah seluruh dunia nanti. Oleh itu, segala rahsia mengenai Imam Mahdi ada pada Pemuda Bani Tamim kerana hanya beliaulah yang lebih tahu tentang Imam Mahdi itu serta isyarat-isyarat yang tersembunyi tentang ImamMahdi. Hal ini tidak pernah diberikan oleh Allah SWT kepada sesiapa pun sebelumnya termasuk di kalangan para Sahabat RA.

Ini bukanlah bermakna bahawa Pemuda Bani Tamim itu lebih utama daripada para Sahabat RA. Jika hal ini berlaku, itu adalah suatu salah faham yang sengaja dicari atau sengaja mahu mencari salah faham. Para Sahabat RA tetaplah lebih utama, tetapi sebagai pembantu kanan kepada Imam Mahdi, maka Pemuda Bani Tamim berhak pula untuk memperoleh sesuatu yang hanya lebih diketahui olehnya berbanding mana-mana individu lain, sama ada yang hidup sezaman dengannya mahupun yang hidup pada zaman dahulu, termasuk dari kalangan para Sahabat RA dan tabiin RH yang hidup pada zaman-zaman awal Islam.

 Memang, tidak akan ada gunanya para Sahabat RA mengetahui dengan terperinci tentang Imam Mahdi sedangkan Imam Mahdi itu tidak hidup pada zaman mereka. Hanya orang yang hidup semasa dengan Imam Mahdi sahajalah yang dapat memanfaatkan sepenuhnya apa yang patut diketahuinya tentang Imam Mahdi. Hal ini samalah dengan kita yang hidup pada zaman ini yang tidaklah lebih pengetahuan kita berbanding para Sahabat RA tentang diri Rasulullah SAW. Setahu-tahu kita tentang diri Rasulullah SAW, tidak akan lebih pengetahuan kita berbanding dengan apa yang diketahui oleh para Sahabat RA dahulu. Jika kita tahu banyak pun tentang Rasulullah SAW, maka tidaklah sepenuh manfaatnya itu untuk kita yang hidup pada zaman ini.

Artikel ini adalah bagian dari buku Imam Mahdi : Rahasia Kegemilangan Umat Islam pada Zaman Modern karangan Ustadz Hawari bin Abdul Malik

untuk kontak bisa ke halaman

untuk kontak bisa ke halaman ini: http://kawansejati.org/contact

nampaknya memang ada

nampaknya memang ada perbedaan antara pemuda bani tami dengan al-mansur. karena pbt duluan muncul dari imam mahdi sedangkan hadis tsb berkata al-mansur keluar setelah al-mahdi.

Ass.Pak Admin..saya contact

Ass.Pak Admin..saya contact anda gimana?dari menu yang ada tidak bisa.

Thanks

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer