02080 21. Datang Pasukan dari Iraq ke Madinah

02080 21. Datang Pasukan dari Iraq ke MadinahA. Sabda Nabi SAW,

“Pasukan (tentera) dari Iraq keluar mencari seorang lelaki dari Madinah iaitu al-Mahdi. Kemudian Allah menyelamatkan al-Mahdi daripada kejaran pasukan ini. Ketika mereka melintasi suatu padang di Zul Hulaifah (dalam perjalanan ke Makkah untuk mengejar al-Mahdi), maka mereka ditelan bumi (semuanya), sehingga yang di atas sampai hari kiamat.”

B. Kata Anas RA,

“Ketika Nabi SAW sedang tidur di rumah Ummu Salamah RA, baginda bangun lalu bersabda, “Tiada daya upaya melainkan dari Allah.” Ummu Salamah RA bertanya, “Kenapa Rasulullah menyebutkan demikian?” Baginda menjawab, “Satu pasukan tentera datang dari arah Iraq untuk memerangi seorang lelaki dari Madinah yang dilindungi oleh Allah. Apabila mereka tiba di padang pasir dekat Zul Hulaifah, mereka pun ditelan bumi. Yang di atasnya tidak sampai ke bawahnya dan yang di bawahnya tidak sampai ke atasnya sampailah ke hari pengadilan. Tujuan mereka adalah berbeza-beza.” Ummu Salamah RA bertanya, “Wahai Rasulullah SAW, bagaimanakah mereka boleh ditelan bumi sedangkan niat mereka berbeza-beza?” Baginda SAW menjawab, “Sebab ada di antara mereka yang dipaksa mengikuti.”(Ibnu Majah, Al-Busiri & Al-Bazar)

Iraq yang dimaksudkan bukanlah Iraq yang kita kenali pada hari ini, yang terletak di utara Hijaz itu. Iraq pada zaman dahulu adalah negara yang bukan negara Islam, yang merupakan kuasa besar dunia pada masa ini. Dalam kes ini, maksudnya adalah Eropah/Amerika Syarikat atau Iran. Tentera yang besar yang dimaksudkan itu adalah kuasa besar Eropah/Amerika Syarikat yang amat takutkan kebangkitan semula Islam bagi kali yang kedua dan cuba sedaya upaya membendungnya, walaupun terpaksa menggunakan kekuatan tentera. Mereka juga bersatu dalam menentang kebangkitan Imam Mahdi.

Hadis ini membawa erti bahawa kuasa Eropah/Amerika Syarikat yang bukan beragama Islam akan menjejakkan kaki ke bumi Hijaz dan ini telah terbukti dengan masuknya pasukan tentera Amerika Syarikat ke Arab Saudi yang dikuasai oleh keluarga Saud itu semasa Perang Teluk dahulu. Kekuatan ketenteraan Amerika Syarikat itu masih lagi berada di bumi Arab Saudi kerana menjaga keamanan rantau Teluk itu daripada diserang oleh Iraq. Apabila tentera kafir ini cuba masuk ke Tanah Haram Makkah dan Madinah, mereka akan ditelan oleh bumi kerana orang bukan Islam tidak boleh masuk ke Tanah Haram itu, apatah lagi setelah mereka melakukan kezaliman di kota suci Madinah. Dan dengan itu terselamatlah Imam Mahdi daripada dibinasakan oleh kuasa kafir itu.

Maksud kedua adalah tentera Iran. Pasukan Iran ini akan menyerang Imam Mahdi kerana marahkan golongan Ahlus Sunnah. Puak Syiah juga mempunyai Imam Mahdi, tetapi ternyata Imam Mahdi mereka tidak bangun-bangun sedangkan Imam Mahdi Ahlus Sunnah sudahpun bangun dan muncul untuk memerintah dunia. Maka tidak ada jalan lain bagi mereka lagi melainkan terpaksa memerangi juga golongan Ahlus Sunnah dengan Imam Mahdinya. Apabila Imam Mahdi Ahlus Sunnah muncul, maka terbukalah tembelang Syiah selama ini dan tahulah oleh seluruh manusia bahawa puak Syiah itu penipu besar selama ini kerana mendakwa orang yang telah mati sebagai Imam Mahdi. Maka apabila pasukan ini tiba di antara Makkah dengan Madinah, maka mereka akan ditelan bumi sebagai suatu keramat bagi Imam Mahdi, dan sekali gus merupakan bantuan terus dari Allah.

Dan boleh jadi juga kedua-dua pasukan ini akan bergabung untuk menyerang Imam Mahdi di Makkah, cuma niat sahaja yang berbeza-beza. Pasukan dari Eropah/Amerika Syarikat berhasrat menggagalkan kemunculan Imam Mahdi yang bakal membawa Islam kembali ke mercu kejayaan dan kegemilangan. Pasukan Syiah pula mahu membunuh Imam Mahdi supaya Imam Mahdi Ahlus Sunnah itu tidak muncul, dan dengan itu menyelamatkan maruah mazhab Syiah daripada tercalar teruk. Dan kedua-dua pasukan yang bergabung ini akan ditelan oleh bumi di antara Makkah dengan Madinah dan yang tinggal hanyalah dua orang sahaja, dan kedua-dua yang terselamat itu adalah dari kalangan tentera Syiah. Semua tentera kafir itu habis semuanya mati terbenam. Imam Mahdi pun terselamat daripada cubaan menghapuskannya.

Artikel ini adalah bagian dari buku Imam Mahdi : Rahasia Kegemilangan Umat Islam pada Zaman Modern karangan Ustadz Hawari bin Abdul Malik

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer