02040 10. Pemimpin Wajib Menzahirkan Keramat

02040 10. Pemimpin Wajib Menzahirkan KeramatA. Kata sahabat RA,

“Ada tanda-tanda yang diajukan kepada diri al-Mahdi. Lantas dia memberikan isyarat kepada burung, maka burung itu segera hinggap di atas tangannya. Kemudian dia memacakkan tongkatnya ke tanah, maka tongkatnya itu menghijau dan berdaun.”

Keramat atau dalam bahasa Arabnya, karomah, bermaksud sesuatu yang luar biasa yang zahir dari tangan para wali Allah, dengan pintanya atau tidak, yang tidak didapati dengan dipelajari, tidak dapat pula diajarkan, dan tidak dapat dikalahkan, iaitu sebagai suatu kemuliaan dari Allah untuk para hamba-Nya yang Dia redhai. Taraf keramat adalah lebih rendah daripada mukjizat para rasul.

Tambahan lagi, adalah sesuatu yang jarang diketahui oleh kebanyakan umat Islam ialah bahawa keramat juga boleh berlaku kepada orang awam (umum muslimin) yang sedang berusaha mencapai jalan Ilahi, iaitu yang istiqamah dalam ibadatnya dan istiqamah menjauhi dosa. Dan sebenarnya itulah jenis keramat yang paling besar dan paling aula pada sisi Allah.

Hukum berlakunya keramat itu harus sahaja, iaitu jika berlaku atau tidak berlaku, sama sahaja. Kita juga boleh percaya kepada keramat atau tidak percaya. Tidak ada sebarang ketetapan. Zahirnya keramat itu pula dengan bermacam-macam tujuan dan dengan pelbagai cara, serta keluar dalam pelbagai bentuk yang tidak dapat difikirkan oleh mana-mana manusia.

Keramat boleh berlaku kepada mana-mana wali-Nya, sama ada ia berseorangan mahupun secara berkumpulan. Bagi kebanyakan wali, keramat boleh berlaku sama ada ketika dia masih belum lahir ke dunia ini lagi, semasa kecilnya, semasa besarnya, dan boleh berlaku setelah kematiannya, walaupun telah lama matinya. Mereka boleh menolong mana-mana mukminin yang terdesak, kecemasan, dizalimi musuh, atau diperangi oleh kaum kuffar.

Bagi wali yang berwatak nabi, keramat yang dikurniakan kepada mereka adalah harus sahaja, dan menunjukkannya kepada orang ramai juga adalah harus sahaja. Tetapi bagi para wali yang memegang tampuk kuasa dan memerintah sesebuah negara Islam, menzahirkan keramat di hadapan rakyat adalah suatu yang wajib pula, kerana mereka ini para wali yang berwatak rasul, bukan berwatak nabi.

Sebab itulah Imam Mahdi apabila zahir sebagai pemerintah kelak, akan dibekalkan dengan pelbagai keramat, sesuai dengan kedudukannya sebagai orang besar Allah, yang tinggi kedudukannya pada sisi Allah dan besar pula peranannya kepada seluruh umat Islam.


Artikel ini adalah bagian dari buku Imam Mahdi : Rahasia Kegemilangan Umat Islam pada Zaman Modern karangan Ustadz Hawari bin Abdul Malik

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer